Verzetsmuseum Amsterdam en Airborne Museum Oosterbeek halen met Kerstactie € 3.500 op voor hulp aan Oekraïne.

Het Verzetsmuseum Amsterdam en het Airborne Museum in Oosterbeek schenken beide de bezoekersopbrengsten van Tweede Kerstdag aan de Stichting United we Stand. Lees meer

door Rosa de Jong, leesduur 5 minuten

In de expositie Gevlucht om te vechtentot 25 februari te zien in het Airborne Museum, staat een onverwachte groep militairen centraal: de 21 Duitse en Oostenrijkse Joden die meevochten in de Slag om Arnhem. Stellen zij ons beeld van de bevrijder bij? Rosa de Jong ging naar de expositie en doet verslag. Lees meer

In 2018 verscheen het eerste deel van Groesbeek Heights, met een uitvoerige beschrijving van de Duivelsberg als decor van oorlogshandelingen in 1944 en 1945. Als vervolg op deze succesvolle publicatie hebben de onderzoekers zich gericht op het heuvelachtige gebied ten zuiden van Groesbeek, de Jansberg en omgeving.

De Jansberg stond vanouds bekend als aantrekkelijke woonlocatie. Reeds de Romeinen bouwden hier de grootste villa op Nederlands grondgebied. Het negentiende-eeuwse landgoed Sint-Jansberg zou je kunnen zien als een echo van deze villa, met allerlei mooie waterpartijen. Alles veranderde in september 1944, toen Amerikaanse parachutisten hier landden in het kader van Operatie Market Garden. De daaropvolgende maanden streden Geallieerden en Duitsers om het bezit van deze omgeving. Vanwege de nietsontziende gevechten en verwoestingen kreeg het gebied de bittere bijnaam Vallei des doods.

Net als op de Duivelsberg hebben de onderzoekers ook de Jansberg met archeologische precisie in kaart gebracht. Veel sporen van de oorlog, zoals loopgraven, schuttersputten en manschapsverblijven zijn nog altijd zichtbaar. In dit boek worden deze hedendaagse sporen gekoppeld aan een uitgebreide historische beschrijving, rijk geïllustreerd met foto’s en kaarten. Zo komt dit voormalige oorlogslandschap op een unieke manier weer tot leven.

Verkrijgbaarheid
Groesbeek Heights 2 is voor 14,95 aan te schaffen bij:

  • Vrijheidsmuseum, Groesbeek
  • Infocentrum WO2, Nijmegen
  • Dekker vd Vegt boekhandel, Nijmegen
  • Bruna, Groesbeek
  • Spar, Milsbeek
  • Bruna, Gennep

In de werkruimte  van de AWN kun je op woensdagavond als AWN-lid een exemplaar van Groesbeek Heights 2 aanschaffen voor 12,50. Je kunt desgewenst digitaal betalen via de aanwezige QR-code.

 

Op zondag 10 december beleeft jong en oud een bijzondere themadag in het Airborne Museum Hartenstein.

Het Airborne Museum Hartenstein programmeert op zondag 10 december – Internationale Dag voor de Mensenrechten – diverse leerzame en indrukwekkende activiteiten voor jong en oud. Al deze activiteiten staan in het teken van de tijdelijke tentoonstelling ‘Gevlucht om te Vechten’.

Museumbezoekers Lees meer

De Stichting Groesbeek Airborne Vrienden organiseert in samenwerking met het Duits-Nederlandse Sankt Cäcilienchor Wyler twee kerstconcerten met als centrale thema ‘Kerst in de
vreemde; op de vlucht voor oorlogsgeweld, weg van alles wat thuis is’. Lees meer

ARNHEM – De Diogenesbunker is vanaf de Koningsweg nauwelijks zichtbaar. Dat is best bijzonder, want het imposante gebouw is gigantisch. Zo’n 33.000 kubieke meter beton was er nodig om dit complex in negen maanden tijd te bouwen. Tijdens de Tweede wereldoorlog werkten ongeveer 600 Duitsers in de bunker van 60 meter lang, 40 meter breed en 16 meter hoog. De meeste medewerkers waren jonge Duitse vrouwen, die ook wel Blitzmädel genoemd werden.

De bunker is niet open voor publiek, maar vandaag mag Omroep Gelderland naar binnen met gids Hans Jungerius. Eenmaal binnen ziet het er zo uit als je zou verwachten in een bunker. Donker, met zware ijzeren deuren en om iedere bocht weer een volgende gang. Een doolhof, waar oriënteren lastig is.

Voor het volledige artikel gebruik de link om naar het artikel op de website van Omroep Gelderland te gaan: Van bunker tot buitenhuis

Een lid van de vereniging stuurde een rapport over de verplaatsing van de staf van vliegveld Deelen naar Duisburg. Deze verplaatsing was gepland in de septemberdagen van Market Garden. In een rapport van 10 pagina’s beschrijft de Ia van de 3.Jagddivision deze activiteit.

Link naar het bestand in de bibliotheek: Bericht über die verlegung von Deelen nach Duisburg

Aan het laden...

Airborne Magazine 28 is verschenen. De leden van de VVAM en vrienden van het museum zullen hem in de laatste week van november in de brievenbus vinden.

Extra exemplaren zijn verkrijgbaar bij Meijer & Siegers in Oosterbeek en bij de museum winkel.

Lees meer

Vanaf zaterdag 4 november te zien in Airborne Museum at the Bridge:

Max Wolff en zijn familie maakten deel uit van de Joodse gemeenschap van Arnhem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen zij te maken met uitsluiting en vervolging en het gezin besloot te vluchten. Max wilde wraak voor het onrecht dat hem en zijn familie was aangedaan. Na de invasie van Normandië sloot hij zich aan bij de geallieerde strijdkrachten. Lees meer

Airborne to Arnhem is the first of three volumes of reminiscences of the Battle of Arnhem, Operation Market, 17th–26th September 1944. The three volumes contain over 150 personal accounts received from veterans of the 1st Airborne Division alongside those from RAF aircrew and XXX Corps.

The study is the culmination of over forty years of research concentrating on the British 1st Airborne Division’s role in the capture of the north end of the Arnhem bridge and the subsequent fighting around the Oosterbeek perimeter and the eventual evacuation across the Neder Rijn.

Volume 1 of the study contains accounts from nmembers of the 1st, 2nd and 3rd Parachute Battalions, 1st Parachute Brigade and their supporting units such as the 1st Parachute Squadron, Royal Engineers, 1st Airlanding Anti- Tank Battery Royal Artillery, the 1st Airlanding Light Regiment Royal Artillery and the 16th Parachute Field Ambulance. Divisional units are also covered, such as the Royal Army Ordnance Corps, 1st Airborne Division Defence Platoon, Royal Electrical and Mechanical Engineers and 261 Field Park Company, Royal Engineers, plus accounts from members of the Glider Pilot Regiment.

Each volume in the series contains extensive chapter introductions to provide the reader with a background to the events described by the participants themselves. The entire series is lavishly illustrated with wartime and post- war photographs, many in colour with detailed accompanying maps illustrating the positions of the units involved at various stages of the battle.

More info