Gerelateerde berichten
1
antwoord
Plaats een Reactie
Vraag of reactie?Laat hier uw reactie achter.
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
VVAM berichten
- Battlefield marker Museum Arnhem verplaatst6 december 2024 - 06:34
- Nieuw boek: Arnhem-Oosterbeek 1944: Then and Now20 november 2024 - 10:40
- Nieuw boek: Bevrijding Eindhoven17 november 2024 - 13:39
- 9 nov : Expositie over de Slag om Arnhem en boekpresentatie ‘Achter de Linies’5 november 2024 - 16:11
- De rol van Elst en Oosterhout in het falen van Market Garden – 29okt Elst29 oktober 2024 - 05:29
Pagina’s
- A NIGHT TO REMEMBER – Cpl R.G.Jordan
- Aanmelden nieuwe vrienden
- Battlefield tour guides
- Battlefield tours
- Bibliotheek
- Boekbesprekingen
- Categorieën
- De Oorsprong – Schuttersput
- Locaties
- Ministories
- Ministory 143 – Munitiekist onder het tuinpad
- Nieuwsbrieven
- Over de Vrienden
- Privacy Policy VVAM
- Tags
- Terugbetaal- en retourneringsbeleid
- VVAM-archief
- Zoekresultaten
- Agenda
- Agenda
Contactgegevens
Vereniging Vrienden van het Airborne Museum
Informatie:
mailadres algemeen
Ledenadministratie:
mailadres administratie
Postadres:
VVAM
Postbus 156
6860 AD Oosterbeek
Telefoon
(06)20328342
Rekeningnr contributie: NL 80 INGB 0004 4036 41
Aanmelden als nieuw lid van de vereniging: LINK
RSIN 8003.98.385
Hoewel dit een heel interessante studie betreft van Dr. Sebastian Ritchie van de Royal Air Force Air Historic Branche, staat er een kapitale fout in. Het is namelijk niet zo dat door hem dé betreffende luchtfoto is gevonden waarop de Duitse tanks te zien zijn, kort voor Operatie Market Garden. Uit mijn eigen onderzoek (te vinden als Case File # 19 op http://www.battledetective.com) heb ik namelijk ontdekt:
– de publicatie de theorie inhoudt dat op luchtfoto’s die op 12 september 1944 door de Royal Air Force zijn gemaakt en die zich nu in Wageningen University bevinden, Duitse tanks, meer specifiek Panzerkampfwagen III’s en andere voertuigen van het Fallschirm Panzer Ausbildungs- und Erzatsregiment Hermann Göring, in de buurt van Arnhem zichtbaar zijn.
– Op zondag 18 november 2018 heb ik de locatie bezocht in het Deelerwoud waar volgens de theorie van Dr. Ritchie op 12 september 1944 de Duitse gevechtsvoertuigen stonden opgesteld.
Ter plaatse vastgesteld:
1) dat het een onverhard bospad genaamd Hoge Deelerweg in het Deelerwoud betreft dat niet is opengesteld voor gemotoriseerd verkeer;
2) dat het pad aan de noordzijde eindigt bij een hekwerk met een poort waarna het pad binnen de omheining;
3) dat er geen gebouwen bij de betreffende T-splitsing staan en er ook geen sporen zijn dat die er in het verleden hebben gestaan;
4) dat er op regelmatige afstanden van elkaar diagonaal op de weg, ondiepe kuilen zijn gegraven waar mogelijk in het verleden voertuigen in geparkeerd hebben gestaan.
– Op maandag 19 november 2018 aan de eigenaar van het bosperceel, de Vereniging Natuurmonumenten, via een contactformulier op hun website navraag gedaan naar de betreffende kuilen. Per e-mail het antwoord ontvangen.
Aan de hand hiervan vastgesteld:
5) dat dit drainagekuilen zijn voor de afvoer van regenwater op het wegdek.
– Op woensdag 21 november 2018 de collectie luchtfoto’s van de Royal Air Force van 1943 tot 1947 in de Special Collections van Wageningen University & Research bezocht.
Ter plaatse vastgesteld:
6) dat op de voorzijde van de afdruk van de foto in frame 4015 van 12 september 1944 markeringen zijn aangebracht in de vorm van lijnen met rode pen en cijfers met een witte vloeistof;
7) dat op de achterzijde van deze afdruk aantekeningen zijn aangebracht waaruit blijkt dat deze foto is gebruikt als afbeelding 18 in de uitgave III van “Boor en Spade” uit 1949 en dat het bij het gebied bij de letter “C” gaat om opgestuwde zandgrond uit het preglaciale tijdperk;
8) dat de foto inderdaad als illustratie is gebruikt in die uitgave;
9) dat er op 19 september 1944 ook een foto-verkenningsvlucht boven het zelfde gebied plaatsvond;
10) dat uitgerekend de afdrukken van de twee foto’s met daarop de T-splitsing in het Deelerwoud erop, onvindbaar bleken;
11) dat van deze foto’s wel, net zoals van de foto’s die op 12 september 1944 zijn genomen, scans op hoge resolutie voorhanden zijn;
12) dat op deze digitale scans de voorwerpen die door Dr. Ritchie zijn aangemerkt als voertuigen op de foto van 12 september 1944, eveneens te zien zijn;
13) dat ook op 24 december 1944 en op 22 februari 1944 fotoverkenningsvluchten boven dezelfde locatie hebben plaatsgevonden;
14) dat op de afdrukken van de foto’s die op 22 februari 1945 zijn gemaakt, de voorwerpen in de omgeving van de T-splitsing in het Deelerwoud niet meer zichtbaar zijn.
Conclusie
Dr. Sebastian Ritchie van de Air Historical Branche, RAF, heeft in de medio september 2013 door Wageningen University online geplaatste luchtfoto’s van de RAF kennelijk gezocht naar foto’s die zijn genomen in de omgeving van Arnhem tussen 10 september 1944 (bevel voor Operation “Market Garden” gegeven) en 17 september 1944 (begin van de operatie) en die relevant kunnen zijn voor het onderzoek naar Geallieerde inlichtingen over Duitse troepensterkte in het operatiegebied.
Door de opvallende markeringen op de afdruk van frame 4015, genomen op 12 september 1944 van een gebied net ten noordoosten van het vliegveld Deelen, nam Rithchie aan dat deze foto was gebruikt voor militaire analysedoeleinden. Op een scan op hoge resolutie van de foto zag hij voorwerpen waarvan hij de aanname deed dat het Duitse gevechtsvoertuigen waren. In 2015 heeft hij hierover een theorie genaamd “Arnhem The Air-reconnaissance story” gepubliceerd.
Uit mijn onderzoek ter plaatse in het terrein op de foto en in de collectie van Wageningen University bleek dat de markeringen op de foto pas in 1949 erop zijn aangebracht ten behoeve van een publicatie over verschillende bodemsoorten in de Veluwe.
Uit luchtfoto’s die een week later en op de tweede dag van de operatie zijn genomen, blijkt dat de voorwerpen die Dr. Ritchie als Duitse gevechtsvoertuigen heeft geïnterpreteerd, niet zijn verplaatst.
Omdat de Duitsers onmiddellijk alle beschikbare gevechtsvoertuigen in de strijd hebben geworpen en dat bovendien de door Dr. Ritchie genoemde eenheid aantoonbaar ten zuiden van Arnhem is ingezet, is het onjuist dat op de betreffende foto een gevechtsklare Duitse tankeenheid in het Deelerwoud is te zien.