The Lost Company

Marcel Anker is geen onbekende in de kringen van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum. Hij is al jaren bekend als de expert van de gevechten rond de Utrechtseweg op 18 en19 september 1944. Ook heeft hij in het verleden zijn medewerking verleend aan diverse battlefield tours. Al zijn kennis die hij in de loop de jaren opgebouwd heeft is nu vastgelegd in het boek “The Lost Company”. Hier wordt tot in de kleinste details de geschiedenis verteld van het ver de C -compagnie van het 2e Parachutisten Bataljon in Oosterbeek en Arnhem.

Na een hoofdstuk van training en acties voor september 1944  geeft de auteur een uitleg van de opdracht van de C-Company. De eerste opdracht was het veroveren van de spoorbrug bij Oosterbeek. Deze , overigens mislukte opdracht ( De Duitsers blazen de brug op) wordt vaak onderbelicht. Met foto’s en kaartjes wordt een duidelijke uitleg gegeven. Vervolgens volgt de C-Company haar tweede opdracht, het bezetten van de Ortskommandantur aan het Nieuwe Plein in Arnhem. Tijdens deze opmars raakt de compagnie verwikkeld in staatgevechten bij de Utrechtseweg.

Deze gevechten worden aan de hand van duidelijke kaartjes tot op individueel niveau door de auteur belicht. Aan de hand van dit boek kan de lezer zelf ter plaatse nog veel van deze gevechten nalopen. Uiteindelijk sluit het boek af met de nasleep en enkelen bijlagen. Hierbij wordt ook stilgestaan bij het zo genoemde Airborne Huis, Utrechtseweg no 72 (voormalig 32). Een plaquette herinnerd onder meer aan de gevechten geleverd door de C- compagnie.

Een boek dat zeker waard is gelezen te worden. Het doet recht aan de inspanning van een parachutisten compagnie die ondanks sterke tegenstand geprobeerd heeft haar opdracht uit te voeren. Een boek dat niet alleen thuis gelezen moet worden maar meegenomen dient te worden bij een tour van de drop zone bij Wolfheze tot aan de Utrechtseweg in Arnhem.

Een aanrader die de prijs zeker waard is.

 • The lost Company
 • Marcel Anker
 • Maca Publishing 2017
 • ISBN 9789082571509
 • 126 pag
 • geill
 • Engels
 • prijs € 27,50

Wybo Boersma

2 antwoorden
 1. Rik Teunissen
  Rik Teunissen zegt:

  Arnhem, 09 dec. 2019

  Ls,

  Is het boek “The Lost Company ‘ nog te bestellen?
  Zo ja, kan ik deze binnenkort komen ophalen/betalen?
  Kan het boek voorzien worden van een handtekening gezet door de auteur?
  In afwachting van uw spoedige reactie,
  Met vriendelijke groet,
  Rik Teunissen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.