Mythes rondom Market Garden ontkracht deel 1

Christer Bergström
ISBN 9789083086002, 400 pagina’s,geïllustreerd, Nederlandse vertaling door Peter Krans en Dick van der Zee, Uitgegeven door Nedvision Publishing,te reserveren via www.nedvision.com.  prijs € 32,50 Te koop bij o.a. Libris, Bol.com en via de lokale boekhandel. De Nederlandse uitgave van deel 2 wordt medio mei 2021 verwacht

In 2019 presenteerde  de Zweedse schrijver Christer Bergström in het Airborne Museum zijn boek “Arnhem 1944 An Epic Battle Revisited” in twee delen: Tanks and Paratroopers en The Lost Battle. Beide boeken zijn in het Engels en voorzien met QR codes. Het zijn dan ook multimedia boeken met tekst, geluid en films.

Onlangs verscheen een Nederlandse vertaling van deel 1. Het boek gaat niet alleen over de Slag bij Arnhem maar ook over inzet van de beide Amerikaanse Airborne divisies en het 30 Corps.. Christer Bergström volgt in zijn boek de klassieke weg te beginnen bij de Duitse nederlaag in Normandië in augustus 1944, vervolgens de opmars van het 20e Corps en de landingen van de twee Amerikaanse en de Britse luchtlandingsdivisies op 17 september. Met een verslag van de gevechten bom de Rijnbrug en de aanvullende landingen op 18 september sluit deel één vervolgens af met de slag om de Waalbrug in Nijmegen. Het boek is ruim voorzien van voetnoten en korte extra beschrijvingen met achtergrond informatie. De schrijver geeft aan dat hij veel gebruik gemaakt heeft van het Ryan Archief in  de universiteit van Ohio, USA. Veel materiaal heeft Ryan niet in zijn boek kunnen gebruiken mede omdat hij waarschijnlijk in tijdnood kwam door zijn ziekte waaraan hij kort na het verschijnen van zijn boek aan overleden is. Uit de lange lijst van bronnen blijkt echter dat Bergström wereldwijd veel onderzoek gedaan heeft Het boek geeft op veel plaatsen aparte achtergrond informatie. Met deze opzet van de tijdlijn en de wijze van beschrijven is het boek te vergelijken met ‘Een Brug te ver’  van Cornelius Ryan, ‘Arnhem 1944’ van Martin Middlebrook en ‘De Slag om Arnhem’ van Antony Beevor.  De lay-out is duidelijk anders van opzet maar doet geen afbreuk aan de leesbaarheid. Christer Bergström pretendeert af te rekenen met een aantal veronderstelde mythes over de Slag bij Arnhem zoals de toenemende Duitse tegenstand begin september, een snelle opmars van het 30e Corps, de keuze van de landingsterreinen. Echter hij voegt er weer nieuwe aan toe.  Urquhart wordt verondersteld nog luchtziek te zijn op de eerste dag en nam daarom geen snelle beslissingen, de radio’s zouden mede niet werken omdat de kristallen waren beschadigd tijdens de landing, Urquhart zou het landingsterrein verlaten hebben om majoor Gough van de verkenningeenheid te zoeken. Dit om maar een paar te noemen. Het zal dus zeker niet het laatste boek over Market Garden en de Slag om Arnhem zijn.

Het boek is zeker de moeite waard om aan te schaffen en mag eigenlijk in geen enkele ’Arnhem’ bibliotheek ontbreken.  De toevoeging van QR codes waardoor films, foto’s en verhalen zijn te zien en te horen geven duidelijk een meerwaarde aan het boek.
Naar verwachting verschijnt deel 2 medio mei 2021.

Wybo Boersma

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.