Arnhemse rupsband aangekomen in het NMM

Op 30 september plaatsten we een bericht over de verhuizing van de Duitse rupsband die in 2018 is gevonden op het Coberco terrein bij de verkeersbrug. Toen we een week later naar het NMM gingen om te zien waar de track terecht is gekomen bleek dat we iets te snel waren. De rupsband lag nog veilig op twee pallets in het depot van de gemeente Arnhem.

Afgelopen vrijdag zijn de pallets in Soesterberg aangekomen. Op korte termijn zullen ze nog niet geexposeerd worden omdat ze eerst gereinigd en geregistreerd worden. Het NMM houdt ons op de hoogte. Als de rupsband geexposeerd wordt zullen we daar via de website melding van maken.

Enkele foto’s van de aangekomen rupsband met dank aan het NMM:

Eerder geplaatste artikel over de verhuizing van de rupsband van Arnhem naar Soesterberg.

In 2018 werd bij archeologisch onderzoek op het Coberco terrein naast de brug in Arnhem een rupsband gevonden. Na het reinigen van enkele delen in het depot werd duidelijk dat de delen afkomstig zijn van een Duitse Panzerkampfwagen IV. De vondst werd beschreven in de Airborne Magazines 12 en 13. In het artikel werd de hoop uitgesproken dat de bijzondere vondst niet als oud ijzer afgevoerd zou worden maar een passende plaats zou krijgen in de buurt van de vondstlocatie.

Gelukkig is nu duidelijk dat de track niet als oudijzer afgevoerd wordt aangezien hij nu tentoongesteld wordt in het NMM!

Tekst uit mailing (2021-09-21) voor vrienden van NMM: Tijdens de vrije bezichtiging van het NMM kunt u onder andere stilstaan bij de pas door het NMM verworven rupsband van een Duitse Panzerkampfwagen IV, welke in 2018 bij een archeologische opgraving teruggevonden werd. De tank werd tijdens de slag om Arnhem bij de brug over de Rijn uitgeschakeld door Britse Luchtlandingstroepen.

Links: https://www.nmm.nl/nl/collectie/in-de-kijker/bijzonder-object/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.