VVAM Battlefieldtour ‘Battle at Best’

Op 15 April staat de eerste VVAM Battlefieldtour van 2023 op het programma. Edwin Popken, beter bekend als militair historicus en oprichter van Battlefield Discovery, neemt ons mee naar de sector van de US 101st Airborne Division. Op 18 maart -na de VVAM ALV- zal Edwin een algemene inleiding geven op de planning en gevechtshandelingen van deze divisie. Deze lezing is inmiddels volgeboekt. Tijdens de Battlefieldtour neemt hij ons te voet mee naar de bossen tussen Best en Son, waar we zullen inzoomen op één specifieke compagnie van de 101st Airborne.

Ondanks dat de brug geen officieel doelwit was, bepaalde Generaal Taylor van de US 101st Airborne Division dat de verkeersbrug bij Best ook ingenomen moest worden. Een versterkte compagnie van 502nd PIR kreeg de opdracht. Na de landing kwam deze eenheid al snel in de problemen, wanneer de Duitsers (toevalligerwijs) Best aanwijzen als verzamelpunt en uitvalsbasis voor tegenaanvallen. Tussen 17 en 19 september escaleert het gevecht bij Best tot een van de omvangrijkste en felste gevechten in het zuiden tijdens Market Garden. In deze wandeltour volgen wij het spoor van H/502 en ontdek je hoe deze simpele zij-opdracht uitliep in wat de Amerikanen ‘the Battle at Best’ zijn gaan noemen.

De tour is een wandeltour waar we ongeveer 12 kilometer zullen afleggen, voor een groot gedeelte over (goed begaanbare) bospaden. Een gedegen wandelconditie is daarbij wel een vereiste. We starten om 09:30 uur op de parkeerplaats van Museum Bevrijdende Vleugels te Best. Bij de tour is een verzorgde lunch inbegrepen. We sluiten de tour rond 16:00 uur af, waarbij er mogelijkheid is tot napraten in het Joe Mann Paviljoen tegenover Bevrijdende Vleugels.

Kosten voor de tour bedragen €30,- Niet leden betalen €35,-. Wanneer u ten tijde van de boeking lid wordt van de  VVAM bedraagt de bijdrage € 30 (https://vriendenairbornemuseum.nl/aanmelden-nieuwe-vrienden). Er geldt een maximum aantal deelnemers van 30 personen.

Boeken voor de tour kan tot zaterdag 8 april via een e-mail naar activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl en het overmaken van de kosten op rekening IBAN: NL33INGB0005 113 751 t.n.v. Vrienden van het Airborne Museum te Oosterbeek onder vermelding van BFT ‘Battle at Best: 15 April’ en naam, adres en indien mogelijk het lidnummer. Afmelden, met teruggave van inschrijvingsgeld, is mogelijk tot twee weken voorafgaande aan de tour. Daarna vervalt het inschrijfgeld aan de vereniging.

Graag tot 15 april!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.