‘The second battle for the White House’

Na een strijd voor behoud van meer dan een jaar is een terrein vol brokstukken alles dat rest van deze plek waar zo hevig werd gevochten in de septemberdagen van 1944 toen Britse luchtlandingstroepen hier Duitse en Nederlandse SS eenheden bevochten.

“‘The second battle for the White House’ noemde de Britse Airborne veteraan Geoff Roberts onze strijd voor behoud ook wel” aldus Wiljo Pas van Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland. “Dat laat je niet onaangeroerd als je zo iemand spreekt en zijn emotie voelt bij de sloopplannen. Geoff vocht in 1944 onder andere rondom dit hotel en we hadden deze plek graag behouden uit respect voor hem en zijn strijdmakkers.”

In drie dagen tijd verloor het 7e battalion van de Kings Own Scottish borderers waar Geoff deel van uit maakte 150 van de overgebleven 300 soldaten in de strijd rondom Dreijeroord.

Dat behoud niet gelukt is maakt veel los bij de mensen het pand hadden willen behouden. “In september 1944 stond er na de strijd nog meer overeind van dit pand dan nu het geval is” aldus Sander Wolterink, secretaris van de stichting. “Dat is een treurige conclusie. Toch zijn wij als stichting niet onverdeeld negatief. We zien in dat het pand al erg lang leeg stond en dat de nieuwbouw die er komen gaat de geschiedenis van de plek respecteert.”

Pas zegt hierover; “Sloop voorkomen was ons hoofddoel maar wij kunnen goed leven met de plannen zoals ze er nu liggen. Het pand dat er straks staat zal vertrouwd aanvoelen voor hen die er vochten en de mensen die zich in de slag om Arnhem en Oosterbeek hebben verdiept.”

De nominatie voor burgerinitiatief 2017 ziet hij als een aanmoediging; “Dit is een goed uitgangspunt van waaruit wij met de gemeente Renkum verder willen praten over de andere Market Garden monumenten in de gemeente Renkum. Die hebben nog altijd niet de beschermde status die ze verdienen. Er komen ook gemeenteraadsverkiezingen aan, dat lijkt ons een goede stok achter de deur om dit geregeld te krijgen.”

De sloop van het huidige Dreijeroord is bijna afgerond, naar verwachting zal het nieuwe ‘White House’ er eind 2018 staan. Dit pand zal bijna identiek zijn aan het pand zoals de Britse luchtlandingstroepen dit aantroffen in september 1944.

Vanaf 3 januari 2018 kan via de site van de D-66 Renkum (https://renkum.d66.nl/) gestemd worden op behoud van Dreijeroord als burgerinitiatief van 2017.

Bron: Arnhem 1944 Fellowship

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.