Stichting Driel Polen: film en lezing Warsaw Uprising

Helden epos of Humanitaire ramp?

Op 1 augustus 1944 kwam het Poolse verzet in de hoofdstad Warschau in opstand tegen de Duitse bezetting.
Waarom begonnen ze deze ongelijke strijd? Wat was het doel en bovenal wat is de relatie tussen deze opstand en onze Poolse bevrijders, in het bijzonder die van de ‘Polen van Driel’?

Op 7 oktober organiseren we net als voorgaande jaren tijdens de Maand van de Geschiedenis een lezing in samenwerking met Polen in Beeld. Dit keer met als onderwerp de opstand van Warschau uit 1944.
Wij denken dat we daarmee aansluiten bij het thema van de maand ‘Wat een ramp’ en helaas ook bij de actualiteit waarin we beelden zien van burgers in steden met oorlogsgeweld.

De lezing vormt de een inleiding op de vertoning van de film “Warsaw Uprising”.
Deze film is gemaakt aan de hand van authentieke beelden uit 1944. Deze zijn ingekleurd, gemonteerd en voorzien van audio. Hiermee ontstaat een uniek document van bijna anderhalf uur over de opstand.
De film was nog niet eerder in Nederland te zien.

Lezing
In de lezing schetsten we de historische context en het verloop van de oorlog op het Poolse grondgebied. We staan stil bij de relatie tussen Warschau en de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade en haar generaal Sosabowski.

Behalve kijkend naar het militaire aspect staan we ook stil bij de humanitaire ramp die deze opstand betekende. Zo kostte de opstand aan ruim 200.000 mensen het leven. Daarmee sluit deze avond naadloos aan bij het thema van deze Maand van de Geschiedenis en helaas ook bij de actualiteit waarin beelden tot ons komen die niet ver af staan van de beelden uit Warschau.

Vrijdagavond 7 oktober a.s.

  • Locatie: Zalencentrum De Oldenburg, Hofplein 1, 6665 DH Driel.
  • Inloop vanaf 19:00  uur, start 19:30uur
  • Prijs: € 5,00 inclusief een eerste consumptie.
  • Inschrijven vooraf is verplicht zodat we zicht hebben op het aantal bezoekers. Gebruik hiervoor onderstaande formulier.
    Inschrijven kan via de website van Polen in Beeld.
  • De lezing is in het Nederlands, de film is Pools met Engelse ondertitels.

Zie vooraf de trailer op YouTube: https://youtu.be/CRmdNnyD41U

Dit is de derde keer op rij dat we samen met Polen in Beeld meedoen met de Maand van de Geschiedenis. Vorig jaar organiseerden we samen ‘Bevrijders aan het werk’ en twee jaar geleden ‘Oost, west, thuis…?’ .

 

We zien u graag 7 oktober in Driel!

 

Namens ons bestuur en Polen in Beeld,

Ellis Beke