Ongekend Nijmegen – 2 oktober

Op 2 oktober gaat Ongekend Nijmegen voor het eerst van start. Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Artiesten bezochten daarvoor verschillende Nijmeegse erfgoedlocaties. In oktober presenteren zij de verhalen ieder op eigen wijze. Ook verschillende animatoren brachten een ongekend verhaal in beeld. In dit bericht zijn de verhalen rond Market Garden geselecteerd.

Ongekende animaties

Verhalen uit het verleden tot leven brengen, dat leek ons een uitstekende taak voor: de animator. Tien getalenteerde makers – afgestudeerd aan ArtEZ of St. Joost – gingen voor Ongekend aan de slag. Zij animeerden ieder een ongekend verhaal van een van de tien geselecteerde Nijmeegse erfgoedlocaties. Carte blanche voor de kunstenaars, mits het historische verhaal correct verteld wordt. De animaties worden in oktober online en in de fysieke ruimte getoond.

De vlucht van familie Van Noordenburg

De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen nagelaten in Nijmegen en regio. Het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 verwoestte een groot deel van stad; een paar maanden later volgde de vernietigende Slag om Nijmegen. Het Infocentrum WO2 Nijmegen vertelt verschillende verhalen uit deze tijd, waaronder het verhaal van de familie Van Noordenburg. Animator Jill Heesbeen bracht dit bijzondere verhaal in beeld.

Animatie: Jill Heesbeen, jillheesbeen.com
Met dank aan: Infocentrum WO2 Nijmegen, infocentrumwo2.nl

Amerikaanse meester-verkenner Ted Bachenheimer

Nijmegen werd zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog: ruim 2200 burgerslachtoffers telde de stad en nog minstens 1500 militaire oorlogsdoden. Kille getallen, die indruk maken maar ons nauwelijks emotioneel raken. Het digitale monument op oorlogsdodennijmegen.nl doet dat des te meer. In een enorme database verzamelde een tiental vrijwilligers de verhalen van al die mensen die tussen 1940 en 1945 in Nijmegen woonden/werkten/verbleven of begraven werden, maar de bevrijding niet hebben mogen meemaken. Een van die verhalen werd in beeld gebracht door animator Mackenzie Fincham.

Animatie: Mackenzie Fincham, redredblush.com
Met dank aan: Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen, www.oorlogsdodennijmegen.nl

Een uitzonderlijke vriendschapsband

In 1947 meren boten van de Nijmegen III, volgeladen met hulpgoederen en bouwmaterialen bij de Waalkade aan; de opbrengst van een grootschalige hulpactie van de stad Albany. Mede geïnitieerd door generaal Gavin, die eerder een grote rol speelde in de bevrijding van Nijmegen. De actie bleek later de voorloper van de Marshallhulp, die de wederopbouw van Nederland mogelijk maakte. FAN maakt zich hard om deze uitzonderlijke vriendschapsband te koesteren en nieuwe betekenis te geven. Animator Femke Koppe bracht dit bijzondere verhaal in beeld.

Animatie: Femke Koppe, www.kattekoppe.com
Met dank aan: Friendship Albany Nijmegen, www.stichtingfan.nl

De toren van het stadhuis

Voor de Tweede Wereldoorlog stond Nijmegen bekend als “De torenstad”. Het tekenvel van de stedenbouwkundige moet nagenoeg blanco zijn geweest na de enorme verwoestingen van Nijmegen centrum tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wederopbouw begon. Twintig jaar later werd de laatste steen gelegd/dakpan geplaatst. Stichting Nijmegen Wederopbouwstad behoudt en beschermt het stedenbouwkundige en architectonische erfgoed van die tijd. Animator Malu Bekker bracht het verhaal van de Torenstad in beeld.

Animatie: Malu Bekker, bymalu.nl
Met dank aan: Nijmegen Wederopbouwstad, wederopbouwstad.nl

Valkhofbunker

Na de bevrijding in 1945, besloot de gemeente Nijmegen de restanten van de Duitse bezetting te maskeren. Waar de meeste bouwwerken worden geruimd, wordt de Valkhofbunker vergeten. In 2011 laten Nijmegenaren Frank en Martijn een modelbouw tank met camera zakken in één van de twee zichtbare schietgaten. Animator Paul Hulsebosch bracht deze ontdekking, die het startpunt vormde om de bunker aan de vergetelheid te onttrekken, in beeld.

Animatie: Paul Hulsebosch, paulhulsebosch.com
Met dank aan: Valkhofbunker, www.valkhofbunker.nl