Gevonden containers verdeeld

Een update over de 9 containers die op vrijdag 22 oktober zijn gevonden door een metaaldetectorhobbyist met een bijzonder verlof (zoeken met detector is verboden in de gemeente Renkum).

 • 2 containers zijn naar het Gelders Landschap en Kasteelen gegaan
 • Ze zijn aangeboden aan het Airborne Museum maar die hebben bedankt
 • 1 is terecht gekomen in de collectie van het Platform Militaire Historie Ede (PMHE)
 • 1 is bij Paul Hendriks terecht gekomen in zijn Glider Museum in Wolfheze
 • 1 is terecht gekomen in het museum Vliegbasis Deelen

Zie ook:

Politie haalt oorlogstuig voor geallieerden uit de grond ?

Unieke vondst in het bos bij Heveadorp

 

6 antwoorden
 1. Ron Brender a Brandis
  Ron Brender a Brandis zegt:

  Goede middag ,ik ben blij dat de “stille getuigen in de vorm van de gevonden Airborne dropping containers een plaats hebben gevonden opdat de herinnering in leven wordt gehouden van de mannen die hun leven hebben verloren on the very grounds off the battle of Arnhem 🙏🏾

  Beantwoorden
  • Leo van Midden
   Leo van Midden zegt:

   Hallo Erik,

   Dat is nu juist een van de zaken waar het een en ander om te doen is geweest. Welke randvoorwaarden heb je als gemeente gesteld toen je het verlof voor metaaldetectie verstrekte en moet je als gemeente niet af en toe (oude) bestaande afspraken tegen het licht houden om te kijken of ze nog in de huidige tijd passen.

   Concreet: voor zover ik heb vernomen is er geen verslag met vondstenlijst gemaakt en kan ik geen antwoord geven op je vraag. Als de verlofhouder en ambtenaren van de gemeente Renkum deze tekst lezen wil ik ze verwijzen naar een artikel wat is verschenen in Zutphense Pracht nr 20 over ojecten die in oude ‘mangaten’ zijn aangetroffen langs de Deventerweg. Na de bevrijding zijn die dichtgegooid met ‘oorlogspuin’ maar daar kijken we nu anders tegenaan: “dit zijn prachtige tijdcapsules waarin persoonlijke verhalen van WWII en de bevrijding gevangen zijn..”. In Doorwerth is die mogelijke ‘tijdcapsule’ (onbewust?) vernield.
   Natuurlijk hebben enkele containers een goede bestemming gekregen maar dat was ook mogelijk geweest op een later moment na een archeologischonderzoek. De objecten zouden gereinigd, behandeld en beschreven zijn waardoor de verschillende ontvangende partijen niet alleen een verroeste metalen container in handen krijgen maar een behandeld object met een verhaal over doel, herkomst en vondstlocatie.

   Beantwoorden
   • Erik Jellema
    Erik Jellema zegt:

    Tja, General-Oberst von Seeckt begint zijn boek “Gedanken eines Soldaten”met de openingstekst: “Drei Dingen gibt es, gegen die Menschliche Geist vergebens ankämpft: die Dummheit, die Bürokratie und ds Schlagwort”. We leren dus helemaal niks.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.