Arnhem trekt stekker uit Airborne Stories

Het jaar 2024 was net begonnen toen de vereniging berichten ontving dat de website van  Airborne Stories niet meer bereikt kon worden. Bij navraag bij de gemeente bleek dat de gemeente per 1 januari de stekker uit de wandelapp heeft gehaald, zij het iets te vroeg… 

De Airborne Stories App was een moderne variant op de wandelroute door Arnhem langs de karakteristieke Pegasus-tegels die bekend stond als de ‘Freedom trail’. Deze wandeling was begin 2000 ontwikkeld met hulp van de VVAM-leden E. Wijnhoud en H. Timmermans. 

De Airborne Stories App was het product van een prijsvraag die in 2017 was uitgeschreven door de gemeente Arnhem voor een wandelroute van station Arnhem Centraal naar het informatiecentrum Airborne at the Bridge. Het Arnhemse bureau Het Lab heeft de prijsvraag gewonnen met het idee voor de wandelapp en daarmee de opdracht gekregen. De Arnhemmers Erik Vos en Marko van de Vegt ontwikkelden de app, inhoudelijk ondersteund door leden van de VVAM en het Airborne Museum die het eindproduct beoordeelden. Begin 2018 werd de route gelanceerd door wethouder Elfrink. 

Al vrij snel werd duidelijk dat er onvoldoende aandacht was besteed aan het beheer van de app. Een app moet onderhouden worden, de flyers met de route moeten op tijd geprint en gedistribueerd worden, de Airborne Stories website/facebook/instagram moeten beheerd worden, domeinnamen jaarlijks betaald en niet te vergeten de markers van de route door de stad moeten soms vervangen of verplaatst worden. Deze zaken waren niet helder belegd in 2017 en zorgden ervoor dat veel van de vermelde activiteiten opgepakt werden door de creatieve bedenker van de app om de wandelapp in de lucht te kunnen houden. Door deze perikelen heeft de gemeente m.i.v. 1 januari besloten te stoppen met de financiële ondersteuning van de Airborne Stories app. De gemeente is in zee gegaan met de Liberation Route Europe (LRE) die de Arnhemse wandelroute in haar product integreren. De audio bestanden van de Airborne Stories app zijn beschikbaar gesteld voor integratie van de content in de LRE. 

Vanuit het oogpunt van continuïteit en beheer is het een begrijpelijke stap van de gemeente maar de planning had wat dat betreft meer aandacht moeten krijgen. Het zou professioneler zijn geweest als de oude app ondersteund en beschikbaar zou blijven totdat het nieuwe product van LRE gebruikt kan worden.

Ondanks dat de ondersteuning is beëindigd kan de defecte Airborne Stories app nog gedownload worden in de app store. 

Links:

https://vriendenairbornemuseum.nl/app-airborne-stories-gelanceerd/

https://vriendenairbornemuseum.nl/een-nieuwe-manier-om-te-kijken-en-te-luisteren-naar-de-slag-om-arnhem/

Wethouder lanceert wandel app in 2018: https://www.youtube.com/watch?v=OoWdyTmB0cY 

Flyer: https://vriendenairbornemuseum.nl/vvam-leden/Airborne_Stories_app_flyer.pdf 

 

https://vriendenairbornemuseum.nl/airborne-stories-app/

2 antwoorden
  1. Bas
    Bas zegt:

    De app werkt idd al heel lang niet meer. Ik ben in november langsgegaan bij de winkel bij de John Frost brug om na te vragen, daar wist men niet eens dat de app niet meer werkte.
    Jammer…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.