Antony Beevor, Ad van Liempt en Boris Lange spreken nieuwe audiotour in van Airborne Museum

Historicus en bestseller auteur Antony Beevor, journalist en historicus Ad van Liempt en presentator en YouTuber Boris Lange gaan meewerken aan de nieuwe audiotour van het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. De audiotour zal klaar zijn voor de heropening van het museum in maart 2020.

Audiotour
Een van de belangrijkste nieuwe toevoegingen aan het nieuw te openen Airborne Museum in maart 2020 is een meertalige audiotour, voor volwassenen én voor kinderen. Tijdens de audiotour luisteren bezoekers naar bijzondere, persoonlijke verhalen die schuil gaan achter de unieke collectiestukken van het museum. Sarah Heijse, directeur-bestuurder: “Er is zo ongelofelijk veel te vertellen in dit museum. Door de beperkte oppervlakte van ons gebouw is het lastig om alleen door middel van geprinte tekst verhalen te vertellen en gelijktijdig veel collectie te tonen. Met de toevoeging van een uitgebreide audiotour gaan we 50 unieke collectiestukken voorzien van context, maar ook verhaallijnen op deze manier extra verdiepen.” Er komen 4 audiotours (NL, EN, DU en een kindertour) en de bezoekers krijgen deze in het nieuwe museum gratis uitgereikt. De realisatie van dit project wilde het museum graag in samenwerking doen met aansprekende personen voor volwassenen en jongeren. Heijse: “Het is een eer dat juist deze professionals gelijk heel enthousiast reageerden op onze vraag of ze mee wilden werken aan dit project. Door hun bekendheid én individuele specialismen spreken ze een brede groep van mensen aan.”

Experts Tweede Wereldoorlog Beevor en Van Liempt
De Britse militair-historicus Antony Beevor studeerde aan Winchester College en aan de Royal Military Academy Sandhurst. Hij schreef vele boeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder de internationale bestsellers Stalingrad en Berlijn. Wereldwijd werden van zijn boeken vele miljoenen exemplaren verkocht en verschillende malen bekroond. In 2018 verscheen zijn boek De Slag om Arnhem, waarover Beevor een lezing gaf in het Airborne Museum in 2018. In september 2019 zal hij wederom spreken in het museum. Beevor: “I am delighted to take part in the next stage of the Airborne Museum’s vital work in conveying to younger generations the reality of the Second World War and especially the experience of both soldiers and civilians during the desperate fighting of Operation Market Garden.”

Journalist, historicus, auteur en tv-programmamaker Ad van Liempt schreef een groot aantal boeken over de Tweede Wereldoorlog. Van Liempt was chef binnenland bij het NOS Journaal en stond aan de wieg van het programma NOS-Laat, de voorloper van NOVA. Hij bedacht het televisieprogramma Andere Tijden (NPS/VPRO), waarin wekelijks een historisch onderwerp wordt belicht en de 12-delige televisiedocumentaire De Oorlog voor de NPS. Op 9 mei 2019 promoveerde Van Liempt aan de Rijksuniversiteit Groningen op een biografie van de kampcommandant van Westerbork, Albert Gemmeker. Van Liempt: “Ik vind het een eer om een bijdrage te mogen leveren aan een moderne versie van het verhaal van Market Garden. Het is een van de grote verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, waarvoor de belangstelling alleen maar lijkt toe te nemen.”


Ad van Liempt

 

Boris Lange
Boris Lange is tien jaar actief als presentator en (video)maker van internetcampagnes voor grote merken. Hij werd in 2017 ‘Freelancer van het jaar’ en is op YouTube en via zijn werk voor Disney Channel XD zeer populair onder kinderen en jong volwassenen. Lange: “Ik denk dat het goed is dat jongeren naar het Airborne Museum komen om nog bewuster te worden van de vrijheid waarin wij leven, zodat ze meer waardering hebben om een vrij mens te zijn.”

Naast een Nederlandse, Engelse en kindertour zal er ook een Duitse audiotour worden gerealiseerd. Het museum is momenteel nog in gesprek met verschillende personen over de invulling hiervan.


Boris Lange

Masterplan
Vanaf 28 oktober 2019 is het museum voor enkele maanden gesloten voor een grootscheepse vernieuwing van de vaste presentatie. Ook wordt de Airborne Experience geupgrade. Het museum opent voor de herdenking van 75 jaar vrijheid volledig vernieuwd zijn deuren.

Over Airborne Museum Hartenstein
Het museum is gehuisvest in de imposante 19e-eeuwse Villa Hartenstein. Tijdens de Slag om Arnhem was dit het hoofdkwartier van de Britten. Op deze historische plek komen verhalen samen van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen, als die van de burgers. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. In de Airborne Experience waan je je letterlijk midden in de strijd. In deze ondergrondse ruimte ervaar je op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem. In 2019 werd het Airborne Museum door European Museum Forum genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award 2019.

 

Airborne Museum Hartenstein
Utrechtseweg 232
6862 AZ Oosterbeek
T +31 (0) 26 333 77 10
www.airbornemuseum.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.