3e editie van Oosterbeek herdenkt zijn doden

Begin september 2021 verschijnt de 3e editie van Vergeten is ballingschap, gedenken verlossing – Oosterbeek herdenkt zijn doden, waarin de in, of als gevolg van, de Tweede Wereldoorlog omgekomen inwoners van het Gelderse dorp Oosterbeek zijn opgenomen. In deze editie zijn naast de 128 mannen,vrouwen en kinderen die in de periode 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 door oorlogsgeweld omgekomen burgers, ook 43 andere Oosterbeekse inwoners in de oorlogsperiode en de als gevolg van ongevallen met achtergebleven munitie en oorlogstuig zijn omgekomen, als ook vier dorpsgenoten die aan Duitse zijde gevochten hebben en hun leven verloren hebben. Verhalen van onschuldige burgers gevangen tussen de strijdende partijen getroffen door oorlogsgeweld, en door familie of dorpsgenoten begraven in tuinen of langs de weg waar zij gestorven zijn.

Ook zijn vele families na de gevechten in Oosterbeek gedwongen om huis en haard te verlaten en te evacueren naar andere omliggende dorpen of steden, of nog verder. Vele van hen stierven onder erbarmelijke omstandigheden als gevolg van eerder opgelopen verwondingen, oorlogsgeweld of uitputting. Na de oorlog werden veel van de slachtoffers uit de veldgraven opgegraven en in het verzamelgraf op de Algemene Begraafplaats Zuid begraven, voordat zij weer later naar hun finale rustplaats werden gebracht. Anno 2021 bevat het verzamelgraf 28 geïdentificeerde burgerslachtoffers, alsmede vier onbekende mannen en een nog niet geïdentificeerde vrouw. Het onderzoek naar de niet-geïdentificeerde slachtoffer wordt door de BIDKL nog steeds voortgezet.

Met de in dit boek verzamelde gegevens hebben de auteurs getracht deze Oosterbeekse doden een gezicht te geven, door het verhaal en achtergronden van het overlijden te vertellen en zoveel mogelijk een afbeelding van de overleden personen op te nemen. Veel nieuw materiaal kon worden verkregen van nabestaanden, familieleden, of vrienden van de opgenomen slachtoffers. De schrijvers van dit boek, Ron Wenting en Roland de Kwant, hebben ook gebruik kunnen maken van de expertise en het persoonlijke netwerk en archief van de heer Geert Maassen, voorheen archivaris van het Gelders Archief en de gemeente Renkum. Met zijn bijdrage is de 3e geheel herziene editie uitgegroeid tot een naslagwerk met meer dan 300 pagina’s lokale oorlogsgeschiedenis met zeer persoonlijke verhalen en afbeeldingen.

Deze editie wordt binnenkort, in een beperkte oplage van slechts 120 exemplaren gedrukt. De verkoopprijs van dit boek, exclusief verzendkosten, bedraagt € 28,50. Een exemplaar kan besteld worden totdat alle 120 gedrukte exemplaren zijn verkocht. Bestellen kan alleen via de speciale Facebook-pagina Oosterbeekse burgerslachtoffers of via het mailadres: rowe@ziggo.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.