Zaterdag 21 Oktober: VVAM Battlefieldtour per fiets 1st Parachute Brigade: the first vital hours

Zaterdag 21 Oktober: VVAM Battlefieldtour per fiets
1st Parachute Brigade: the first vital hours


LET OP: ANDERE DATUM DAN EERDER AANGEKONDIGD: 21 IPV 14 OKTOBER

Op zaterdag 21 oktober staat de laatste VVAM Battlefieldtour van 2023 op het programma. Als vervolg op de succesvolle fietstours uit de corona-tijd volgen we op de trappers de sporen van de 1st Parachute Brigade in de eerste uren na landing op DZ-X op 17 september 1944.

De opdracht die Brigadier Lathbury was opgedragen luidde als volgt:

1 Para Bde will seize and hold the ARNHEM brs in the following priority:- (a) Main br at 746768.  (b) pontoon br at 738774.

 

Gidsen Luuk Buist, Erik Jellema en Joey Post nemen u vanaf de RV-locaties op de dropzone mee langs de verschillende routes die de drie Parachute Battalions hebben afgelegd. Alle bataljons stuitten in de eerste uren van hun opmars naar het aanvalsdoel op Duitse weerstand. Slechts het 2nd Parachute Battalion onder leiding van Lieutenant-Colonel John Frost weet gedeeltelijk haar doel te bereiken, gezamenlijk met elementen van het brigade-hoofdkwartier en diverse ondersteunende eenheden. Tijdens de fietstour zullen we de locaties aandoen waar het in de eerste cruciale uren na de landing begon mis te gaan. De gidsen zullen daar uiteenzetten wat voor gevolgen dit had voor de opdracht van de 1st Airborne Division.

Aan deze tour wordt in 2024 een vervolg gegeven middels een battlefieldtour waarin we de acties van de 1st Parachute Brigade in Arnhem-West en rondom de verkeersbrug zullen behandelen.

We zullen deze fietstour indelen in twee groepen: een mountainbike-groep en een ‘gewone-fietsen’-groep. De mountainbikers zullen een iets sportievere route volgen. Alle bespreekpunten blijven gelijk.
Totale lengte van de fietstocht bedraagt ongeveer 30 kilometer. U dient zelf zorg te dragen voor een fiets op locatie.

We verzamelen om 08:45u op de parkeerplaats van Sportpark de Bilderberg, Sportlaan 1, Oosterbeek. We sluiten rond 16:00u op die locatie ook weer af.
Inbegrepen in de tour is een uitgebreide lunch bij Restaurant de Oude Herberg.

Kosten voor de tour bedragen €30,- Niet leden betalen €35,-. Wanneer u ten tijde van de boeking lid wordt van de  VVAM bedraagt de bijdrage € 30 (https://vriendenairbornemuseum.nl/aanmelden-nieuwe-vrienden). Er geldt een maximum aantal deelnemers van 30 personen.

Boeken voor de tour kan tot zaterdag 14 oktober via een e-mail naar activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl en het overmaken van de kosten op rekening IBAN: NL33INGB0005 113 751 t.n.v. Vrienden van het Airborne Museum te Oosterbeek onder vermelding van BFT ‘Fietstour 21 Oktober’ en naam, adres en indien mogelijk het lidnummer. Afmelden, met teruggave van inschrijvingsgeld, is mogelijk tot twee weken voorafgaande aan de tour. Daarna vervalt het inschrijfgeld aan de vereniging. GEEF BIJ UW AANMELDING AAN OF U IN DE MOUNTAINBIKE OF REGULIERE GROEP WENST MEE TE FIETSEN.

In verband met vakanties wordt vanaf 1 augustus op uw aanmelding gereageerd.

 

Graag tot dan!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.