De storm die vrijdag over Nederland raasde heeft weer het leven gekost van een aantal bomen, waaronder aan de Annaweg. Een den en een meer dan 100-jarige beuk. In het wortelgat, dat de omgewaaide den achter liet, werden zeven complete “6-pounder granaten” en een huls en een kop van een 6-pounder projectiel aangetroffen. De Explosieven Opruimings Dienst heeft nog diezelfde dag de projectielen geruimd.
Volgens de heer Heijloo, die ons informeerde en aanwezig was bij de ruiming, kreeg men de indruk dat er op deze plek een “schuttersputje” heeft gelegen met daarbij wellicht een 6-pr 7-cwt Mark IV antitankkanon. In het vermoedelijke schuttersputje werd ook een koekenpan en een afdekplaat van een landmijn gevonden.
Hoe zijn die granaten daar terecht gekomen?
Bodemvondsten zijn meer dan de fysieke verschijning of betekenis vanuit een oorspronkelijke functie. Het verhaal er achter is minstens zo interessant. Hoe en wanneer zijn die objecten daar terecht gekomen?
Het determineren van de objecten is gebeurd door de EOD. Het gaat in deze onmiskenbaar om antitank projectielen voor een 6-pounder antitank kanon. Het opschrift op de bodem van een huls is zelfs nog leesbaar en laat weten dat het gaat om een ‘APCBC Shot’ (Armour Piercing Cabbed Ballistic Capped). Dit type projectielen en geschut werd gebruikt door de Britse antitank eenheden die hier op zondag 17 september landden. Op die zondagmiddag trok het 2nd Parachute Batallion onder Frost over de Doorwerthsestraat op weg naar Arnhem. Op nog geen 200m van de opmars route zijn de antitank granaten gevonden. Heeft een sectie hier op die zondagmiddag nog stelling betrokken om de opmars te beveiligen…. dat lijkt niet erg waarschijnlijk vanwege de haast die men had om het operatiedoel te bereiken. De Britse antitank eenheden zijn, voor zover bekend, na die zondagmiddag alleen nog in actie gekomen ten oosten van de vondstlocatie.
Een mogelijk scenario is dat afgeworpen of buitgemaakte voorraden op een later tijdstip zijn opgeruimd en in achtergebleven schuttersputten of in ‘deckungslöcher’ zijn begraven door de dwangarbeiders die destijds het Sperrgebiet bewoonden of later zijn opgeruimd door de bevolking toen zij het verboden gebied weer binnen mochten. Wie weet komen er door deze vondst nog nieuwe feiten boven tafel die verklaren hoe de munitie daar is terecht gekomen.
Verklaring door overlevering?
De heer Heijloo laat weten dat deze vraag hem ook bezig houdt.
“De slag om Arnhem houdt mij ook bezig omdat mijn ouders er middenin gezeten hebben. In de bijlagen twee foto’s van mijn grootouderlijk huis.
Dit is de plek waar nu het gebouw staat waar tot voor kort de ABN AMRO Bank gevestigd was. Door een toeval zijn mijn vrouw en ik 23 jaar geleden aan de Doorwerthsestraat geland. Het bleek toen dat de soldaten van de 1st Airborne Division vanuit Heelsum (Golfbaan) de Utrechtseweg zijn overgestoken en zo’n beetje onze tuin zijn overgestoken om richting Kievitsdel te gaan. Op de kruising van de Doorwerthsestraat/Annaweg is ook een klein rupsvoertuig van de Engelsen geraakt en ontploft. Bij ons in de tuin heb ik destijds ook een stuk ijzer gevonden, dat de zijkant van een wiel van een rupsvoertuig bleek te zijn. Helaas heb ik die niet meer. Maar rondom ons huis is hard gevochten zo werd mij verteld door de boer op de boerderij De Broesberg.
Ik vermoed dan ook, dat bij de plek waar nu de granaten zijn gevonden een schuttersputje heeft gezeten om vandaaruit de Doorwerthsestraat te beveiligen. Toen dat niet meer nodig bleek werd er zand overheen gegooid en vertrok men. Wellicht weten ze er bij het museum nog meer van.
Als u iets meer weet over de herkomst van de gevonden projectielen op die locatie dan vernemen we dat graag.
Link naar artikel uit het Airborne Magazine nr.17 over gevonden 6-pounder hulzen in een moestuin aan de Benedendorpweg in Oosterbeek :Hulzen in een moestuin
Met dank aan dhr Heijloo