Septembermaand – Operatie Market Garden

In de septembermaand staat Omroep Gelderland in het teken van Operatie Market Garden. Zo nemen we oorlogsporen onder de loep die achtergebleven zijn in het Gelders landschap, brengen we oud-veteraan Alexander Sandy Cortmann onder de aandacht en zijn er verschillende herdenkingen live te volgen op TV Gelderland.

Operatie Market Garden
Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over de Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Market Garden was een gewaagd plan van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het werd uitgevoerd door Engelse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen en drie divisies grondtroepen.

Een brug te ver
De operatie was zeer ambitieus, maar faalde door slechte weersomstandigheden en hevig Duits verzet, vooral bij de brug van Arnhem. En dat was niet het enige. Ook communicatieproblemen, de moeizame opmars van de grondtroepen en fouten bij het opperbevel zorgen voor de mislukking. Na de succesvolle Slag om Nijmegen slaagden de geallieerden er niet in om de laatste brug bij Arnhem te veroveren; het werd de spreekwoordelijke ‘brug te ver’.

Programmagids

vanaf 6 september | Op Oorlogspad met Maarten van Rossem
iedere zondag om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald)
Maarten neemt je mee langs de sporen die Operatie Market Garden in het landschap heeft achtergelaten. Aan de hand van een oude landkaart legt Maarten uit op welke plaatsen er werd gevochten en waarom juist daar. Samen met een deskundige brengt hij de oorlogssporen aan het licht.

Maarten is geboren in 1943. Tijdens het bombardement van Wageningen stond hij in z’n kinderwagen in de tuin, waar de bommen en granaten langs hem heen vlogen. Er vielen maar liefst 37 doden, Maarten overleefde. Later ontdekte hij een briefwisseling tussen een aantal van zijn familieleden uit die tijd. Maarten van Rossem besloot van deze brieven een boek te maken, gericht op Operatie Market Garden.

vanaf 7 september | Vrij zonder grenzen
Iedere dag om 17.20 uur 
Een spraakmakende reportage over de wijze waarop Nederlanders en Duitsers met de oorlog in herinnering naar elkaar keken en met elkaar omgingen afgelopen decennia én richting toekomst. Vrij zonder grenzen wordt geproduceerd in samenwerking met de Duitse zender Studio 47.

15 september | documentaire Sandy!
17.20 uur (ieder uur herhaald)
Een indrukwekkende documentaire over oud-veteraan Alexander Sandy Cortmann. In 1944 meldde Sandy zich op zijn 22ste vrijwillig aan voor een geheime missie, dit bleek Operatie Market Garden. Vorig jaar, op 96-jarige leeftijd, was Sandy voor het eerst in 75 jaar aanwezig bij de herdenking van Operatie Market Garden. In mei 2020 is Sandy op 97-jarige leeftijd overleden.

18 & 19 september | Bridge to Liberation
18 sept om 20.30 uur en 19 sept vanaf 17.20 uur (in twee delen herhaald)
Dit jaar beleef je Bridge to Liberation ‘on screen’. Een beleving met muziek, special effects, film en dans neemt je op spectaculaire wijze mee in waargebeurde persoonlijke verhalen ten tijde van de Slag om Arnhem.

Herdenkingen
In het weekend van 18-20 september zijn er dagelijks live tv-uitzendingen te zien van herdenkingen.
18 sept 19.30 uur – Herdenking Arnhem
19 sept 11.00 uur – Herdenking Ginkelse Heide
19 sept 15.00 uur – Herdenking Driel
20 sept 11.00 uur – Herdenking Airborne begraafplaats Oosterbeek

Meer lezen ? LINK NAAR PAGINA TV-GELDERLAND

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.