,

Groesbeek Heights, sporen uit de Tweede Wereldoorlog op de Sint-Jansberg en omgeving

In 2018 verscheen het eerste deel van Groesbeek Heights, met een uitvoerige beschrijving van de Duivelsberg als decor van oorlogshandelingen in 1944 en 1945. Als vervolg op deze succesvolle publicatie hebben de onderzoekers zich gericht op het heuvelachtige gebied ten zuiden van Groesbeek, de Jansberg en omgeving.

De Jansberg stond vanouds bekend als aantrekkelijke woonlocatie. Reeds de Romeinen bouwden hier de grootste villa op Nederlands grondgebied. Het negentiende-eeuwse landgoed Sint-Jansberg zou je kunnen zien als een echo van deze villa, met allerlei mooie waterpartijen. Alles veranderde in september 1944, toen Amerikaanse parachutisten hier landden in het kader van Operatie Market Garden. De daaropvolgende maanden streden Geallieerden en Duitsers om het bezit van deze omgeving. Vanwege de nietsontziende gevechten en verwoestingen kreeg het gebied de bittere bijnaam Vallei des doods.

Net als op de Duivelsberg hebben de onderzoekers ook de Jansberg met archeologische precisie in kaart gebracht. Veel sporen van de oorlog, zoals loopgraven, schuttersputten en manschapsverblijven zijn nog altijd zichtbaar. In dit boek worden deze hedendaagse sporen gekoppeld aan een uitgebreide historische beschrijving, rijk geïllustreerd met foto’s en kaarten. Zo komt dit voormalige oorlogslandschap op een unieke manier weer tot leven.

Verkrijgbaarheid
Groesbeek Heights 2 is voor 14,95 aan te schaffen bij:

  • Vrijheidsmuseum, Groesbeek
  • Infocentrum WO2, Nijmegen
  • Dekker vd Vegt boekhandel, Nijmegen
  • Bruna, Groesbeek
  • Spar, Milsbeek
  • Bruna, Gennep

In de werkruimte  van de AWN kun je op woensdagavond als AWN-lid een exemplaar van Groesbeek Heights 2 aanschaffen voor 12,50. Je kunt desgewenst digitaal betalen via de aanwezige QR-code.

 

4 antwoorden
  1. Paul Klinkenberg
    Paul Klinkenberg zegt:

    Het vervolg op Groesbeek Heights deel 1 is uit! Dit fraai vormgegeven 2e deel (160 pagina’s & rijk geïllustreerd) gaat over de Sint-Jansberg bij Plasmolen/Mook ten tijde van WO2.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.