Onthulling borstbeeld John Waddy

Op zaterdag 18 september wordt in de salon van het Airborne Museum het bronzen borstbeeld van majoor John Llewellyn Waddy onthuld. De buste is gemaakt door beeldend kunstenaar Vivian Mallock, in opdracht van Alan Curtis OBE (The Most Excellent Order of the British Empire).

My hope is that the Bust finds a home that would please John.” Aldus initiatiefnemer Alan Curtis OBE. Het borstbeeld wordt daarom vanaf 19 september in het Airborne Museum getoond en zal hier in ieder geval een jaar lang te zien zijn. Daarna krijgt de buste een plek in de openbare ruimte.

The Parachute Regiment en het Airborne Museum organiseren voor deze gelegenheid een besloten receptie. Het borstbeeld wordt tijdens deze receptie aangeboden door generaal-majoor Harrison, commandant van The Parachute Regiment.

John L. Waddy
Tijdens de Slag om Arnhem was majoor John L. Waddy de commandant van B-Company, 156th Battalion, 4th Parachute Brigade. Op 18 september landde hij per parachute op de Ginkelse Heide. De volgende dag raakte Waddy zwaargewond terwijl hij door een Duitse verdedigingslinie probeerde te breken. Hij werd afgevoerd naar het noodhospitaal in Hotel De Tafelberg waar hij op de biljarttafel werd geopereerd. De Tafelberg en het omliggende gebied werden herhaaldelijk getroffen door Duits vuur en Waddy raakte nog twee keer gewond. Toen Duitse troepen het gebouw waarin hij verbleef innamen, werd hij krijgsgevangenen gemaakt. Na de oorlog bleef Waddy in militaire dienst. Hij diende nog in onder andere Palestina, Griekenland en Jordanië. Hij keerde ook regelmatig terug naar Arnhem en Oosterbeek om de slag te herdenken en om te dienen als militair adviseur voor de film A Bridge Too Far. John Waddy overleed op 27 september 2020 op 100-jarige leeftijd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.