Lezing Kreta online

Een registratie van de lezing hebben we hier online geplaatst om die mensen tegemoet te komen die door technische mankementen de presentatie via ZOOM niet konden volgen.

“KRETA 1941”
“De Duitse verovering van Kreta vanuit de lucht-een uniek Krijgshistorisch Voorbeeld”

Op VRIJDAG 18 DECEMBER 2020 organiseerde de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum de lezing “Kreta 1941”.

De Duitse verovering van Kreta in mei 1941 is een unieke gebeurtenis geweest. In zekere zin was het het Duitse hoogtepunt voor wat betreft inzet van Fallschirmjäger in hun parachutistenrol. Sinds de inzet in Denemarken en Noorwegen en kort daarna in België en Nederland heeft de Duitse Fallschirmtruppe een stormachtige ontwikkeling meegemaakt.

General der Flieger Student beschikte over het XI. FliegerKorps met daarin niet alleen de 7. Fliegerdivision (Fallschirmjäger) en Gebirgsjäger, maar ook eigen Transportgeschwaders met in totaal zo’n 500 Junker 52 transporttoestellen. Onder leiding van Luftflotte 4 diende het VIII. FliegerKorps met zo’n 800 jagers en jachtbommenwerpers de operatie te ondersteunen.

Het eigenaardige is, dat Adolf Hitler de operatie Merkur beschouwde als het einde van de Fallschirmtruppe, en dat de geallieerden het juist zagen als een impuls om hun eigen parachutisteneenheden uit te breiden naar Corps en zelfs een Airborne Army!

AH: “Kreta heeft bewezen dat de dagen van de Fallschirmtruppe voorbij zijn. De Fallschirmwaffe is nu eenmaal een puur verrassingswapen. De factor verrassing is intussen uitgewerkt”.

De inleider is luitenant-kolonel buiten dienst Erik Jellema. Hij heeft Kreta meerdere malen bezocht en heeft twee maal een Battlefieldtour Kreta uitgevoerd.

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.