Waalcrossers James Magellas en Roy Hanna in Sunset March

Op zaterdag 1 september 2018 lopen James Megellas en Roy Hanna om 20.20 de Sunset March op stadsbrug De Oversteek in Nijmegen. Lieutenant-Colonel (Retired) James Megellas en Captain (Retired) Roy Hanna hebben op 20 september 1944 deelgenomen aan de Waalcrossing. Beide veteranen zijn 101 jaar oud.

In tegenstelling tot de dagelijkse Sunset March wordt op 1 september 2018 de Sunset March gelopen door een selecte groep genodigden. Langs de route zullen veteranen en (oud-)militairen een erehaag vormen. Geïnteresseerden worden gevraagd achter deze erehaag plaats te nemen.

Sinds 19 oktober 2014 loopt iedere dag een veteraan de Sunset March op de Oversteek. Het is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. De Oversteek ligt over de Waal op de plaats waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen van US 82nd Airborne de Waal zijn overgestoken naar de noordzijde.

Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen gesneuveld. De verlichting van de Oversteek is een heel speciaal lichtmonument: “Lights Crossing”. Er staan aan beide zijden 48 lichtmasten op de brug. Op het tijdstip van zonsondergang worden deze paren lichtmasten na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Totaal duurt het ontsteken bijna 12 minuten. Na afloop wordt in een speciale ceremonie een groet gebracht bij het monument op de Oosterhoutsedijk aan de Noordzijde van de Waal.

Voor Sunset March informatie kunt u contact opnemen met:Tim Ruijling

Telefoon: 06 1046661

Mail:  info@sunsetmarch.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.