Borstbeeld van Sosabowski in Driel

Op vrijdag 18 september vond een bescheiden ceremonie plaats in Driel. Op het plantsoen tegenover het voormalige Poolse hoofdkwartier was een kleine groep mensen verzameld voor de onthulling van een kunstwerk onder corona richtlijnen. De initiatiefnemers mochten het object onthullen door het doek te verwijderen. Een bronzen borstbeeld van generaal-majoor Sosabowski kwam tevoorschijn. Het bijzondere aan dit kunstwerk van Martin Abspoel is dat drie jaar geleden, 1200km naar het oosten, een identiek beeld is onthuld in Warschau.

Dat verhaal begint twee jaar eerder bij een regenachtige herdenking in Driel. De kunstenaar Martin Abspoel zit op het Sosabowski plein naast het raadslid Cécile de Boer. Ze komen in gesprek en Martin verteld over de indrukwekkende onthulling van het borstbeeld van Generaal-Majoor Sosabowski in Warschau een jaar eerder. Ook vertelde hij over een expositie in de kerk van Driel vele jaren geleden waar de aanwezigheid van een borstbeeld van klei vele Polen ontroerde. Dit verhaal en de bijzondere en warme relatie tussen Polen en Driel zorgde er voor dat de raadsleden Cécile de Boer en Hanno Krijgsman in het kader van de 75 jaar Herdenking van Market Garden de gemeenteraad voorstelden om een borstbeeld van de generaal-majoor te plaatsen in Driel om:

  • Herdenken, Beseffen en Beleven ook voor jonge generaties beeldend te maken,
  • Om de generaal-majoor Sosabowksi en de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade te bedanken voor hun bijzondere inzet,
  • Om verhalen over de Tweede Wereldoorlog te blijven vertellen
  • Om vrijheid te blijven vieren!

Op 19 juli 2019 werd het voorstel aangenomen en het beeld zou in 2019 onthuld worden. Vanwege het drukke programma dat jaar is toen besloten om de onthulling een jaar door te schuiven zodat de generaal de aandacht zouden krijgen die hij verdient. Het is dan ook erg jammer dat een wereldwijd virus juist dat plan onmogelijk heeft gemaakt. Ondanks de afwezigheid van de familie Sosabowski, veteranen, en publiek is binnen de kaders van COVID-19 het borstbeeld op 18 september in een klein gezelschap onthuld.

Foto’s: met dank aan Gerard Burgers, Arjan Vrieze en Alexander Heusschen

De initiatiefneemster sprak de wens uit om bij de volgende herdenking in 2021 samen met familie, veteranen en publiek bloemen te kunnen leggen bij het beeld. Daarnaast hoopt ze dat vele jongeren de “Liberation Route” zullen volgen, het borstbeeld in Driel zullen bezoeken en zich realiseren dat we onze vrijheid te danken hebben aan moedige mensen als generaal-majoor Sosabowski.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.