Op 25 mei wordt er een eerbetoon gebracht aan 25 leden van het Dutch 320 squadron RAF, die zijn begraven op het ereveld de Grebbeberg.

Hiermee gaat de laatste wens in vervulling van de 95 jarig oud geworden (in USA woonachtige) staartschutter Edward Hoenson.

De middag zal aanvangen in de Dorpskerk van Schaarsbergen.
Op 25 September 1944 bombardeerde het Dutch 320 squadron RAF een Duitse flakopstelling in de bossen nabij de Dorpskerk van Schaarsbergen.
De kerk werd hierbij getroffen, waarbij een aantal burgers zijn omgekomen. Een van de ooggetuigen wilde Edward Hoenson ontmoeten,
niet omdat hij het hem kwalijk nam, maar omdat deze vond dat ook deze bemanningsleden hun leven riskeerden voor de bevrijding van Arnhem en Nederland.
Daarom heeft er in 2010 een bijeenkomst plaats gehad in de Dorpskerk waarbij de heer Hoenson opnieuw zijn Vliegerkruis kreeg uitgereikt.

Het eerbetoon wordt naast vele nabestaanden bijgewoond door de laatste veteranen, waaronder de 98 jarige (uit Can afkomstige) Andre Hisink.

Schoolkinderen van basisschool de Zuidwend uit Eemnes zullen op het ereveld de 25 namen voorlezen.
Onder deze marinemensen de 17 jarige Henri Keppler. Zijn levensverhaal zal door een grebbeberg nabestaande worden voorgedragen.

Met het betrekken van de schoolkinderen trachten we een boodschap over te dragen aan de nieuwe generaties; ’opdat we niet vergeten’.

Uitspraak veteranen: ‘het gaat om de kinderen, het gaat om de kinderen. Ze moeten het weten.”

Met de bijeenkomst van 25 Mei staan we stil bij de gebeurtenissen van toen, en brengen we een eresaluut aan het squadron en Edward Hoenson. Het eresaluut is vrij toegankelijk.

Naast een trompetist/ doedelzakspeler/ veteranen Dominee ondersteunt defensie deze ceremonie middels een missing man formation met helikopters.

Voor meer informatie; www.litho320.veteranen.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.