Westerbouwing impressie

Zaterdag 13 april 2019 organiseerde VVAM een boekenbeurs, eenmalig, op de unieke locatie van de Westerbouwing. Wybo Boersma heeft zo’n 20 boekhandelaren gemotiveerd hun boeken dit jaar hier uit te stallen. Al boeken snuffelend langs 20 lange tafels kon men ook genieten van het fantastische uitzicht tot aan Westervoort en Nijmegen. Naast een boekenbeurs werd er een wargame gehouden op de beroemde Ludwig tafel, een tafel van 8 bij 1,5 meter, met daarop door een 3 D printer gemaakte huizen en objecten. De geprinte objecten zijn gebaseerd op oude ansichtkaarten. Bij deze wargame werden scenario’s gespeeld waar een diepgaande krijgshistorische analyse aan vooraf is gegaan.

Vanwege de unieke locatie is de auteur van het boek “No Return Flight”/ “Het dertiende peloton” , Haks Walburgh Schmidt , bereid gevonden twee maal een rondleiding over de Westerbouwing te geven. Hier deed hij uitgebreid verslag van hoe zijn boek tot stand is gekomen. Hij dacht de vraag van een Glider Pilot veteraan, “Kun je me vertellen wie ik eigenlijk naar Arnhem heb gebracht” snel te kunnen beantwoorden. De beantwoording duurde echter jaren en leidde tot contact met vele veteranen en uiteindelijk dit boek.  Binnenkort is een nieuwe uitgave daarvan te verwachten.

De Battelefieldtour over de Westerbouwing werd extra interessant vanwege de aanwezigheid van War Department-Living History. Een groep die het 12e peloton van B Coy The Border Regiment uitbeelden. Onder leiding van Floris Baars hebben deze soldaten de Westerbouwing weer toneel gemaakt van de strijd die daar in september 1944 heeft plaatsgevonden. Op de locatie waar het 14e peloton in de verdediging lag werd opstelling betrokken met een sectie die ook beschikte over een Vickers-machine gun- en een Brengun groep.

Dit evenement trok onder de naam Boekenbeurs 2.0 zo’n 150 bezoekers. Het weer werkte mee zodat het binnen en buitenprogramma een geslaagde mix mocht worden. Volgend jaar zal de boekenbeurs weer op de traditionele locatie van de Concertzaal in Oosterbeek plaatsvinden.

Mediafragment van “Renkun Nieuws NL”