Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

17 mei – Lezing door Hal Sosabowski in gemeentehuis Arnhem

mei 17 @ 13:30 - 15:30

- Gratis
Gerard Burgers

Op 17 mei van 13.30 uur tot 15.30 uur staat de Burgerzaal van het gemeentehuis in Arnhem in het teken van een eerbetoon aan de Poolse Parachutistenbrigade en hun aandeel in Operatie Market Garden. Professor Hal Sosabowski (Universiteit van West London) geeft dan een lezing over zijn overgrootvader, generaal Stanislaw Sosabowski.

 

Generaal Sosabowski was de commandant van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade. Tijdens Operatie Market Garden werd deze brigade ingezet bij Driel. De Polen probeerden vanuit Driel de Rijn over te steken om de Britse troepen te ondersteunen. Maar door hevig Duits vuur slaagde slechts een klein deel van de brigade erin de overkant te bereiken. Ondanks dit verlies leverden de Polen een onmisbare bijdrage aan de gevechten.

 

Postume onderscheiding

Stanislaw Sosabowski was vanaf het begin kritisch op het plan van Operatie Market Garden. Dit werd hem niet in dank afgenomen. Na de Slag om Arnhem werden hij en zijn brigade door de Britse veldmaarschalk Montgomery als zondebok aangewezen en kregen zij de schuld van het mislukken van de operatie. Pas in 2006 kwam er eerherstel: Sosabowski werd postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw en de brigade kreeg de Militaire Willemsorde toegekend. Deze Bronzen Leeuw is te zien in het Airborne Museum.

 

Militaire erfenis

Met de lezing probeert Hal Sosabowski namens zijn familie de militaire erfenis van zijn overgrootvader in ere te houden. Hij is in Nederland op verzoek van Arnhem 1944 Fellowship en de Britse ambassade. De lezing wordt georganiseerd door het Airborne Museum, in samenwerking met de gemeente Arnhem.

 

Gegevens

Datum:
mei 17
Tijd:
13:30 - 15:30
Kosten:
Gratis
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Stadhuis Arnhem, Koningstraat 38
Koningstraat 38
Arnhem, Gelderland 6811DG Nederland
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
mei 17
Tijd:
13:30 - 15:30
Kosten:
Gratis
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Stadhuis Arnhem, Koningstraat 38
Koningstraat 38
Arnhem, Gelderland 6811DG Nederland
+ Google Maps