De White Ribbon Mile
Korte wandeling ter herdenking van de terugtrekking naar de Rijn van 6 tot 27 september 2019 door de uiterwaarden bij de Oude Kerk Oosterbeek
White Ribbon Mile is een korte wandeling door de uiterwaarden bij de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn. Het herinnert aan de terugtocht van Engelse, Nederlandse en Poolse soldaten na het mislukken van de Slag om Arnhem. Het traject is opengesteld van 6 tot 27 september en gemarkeerd met een wit lint.
Ook de terugtocht over de Rijn naar Driel mag rekenen op veel belangstelling.
Minder bekend en minder in de belangstelling staat de zware en snelle terugtrekking van de militairen uit het bruggenhoofd in Oosterbeek naar de Rijn. En onder welke omstandigheden dit gebeurde.
In het holst van de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 september 1944 moesten ruim 2300 militairen evacueren naar de overzijde van de Rijn bij Driel.
Dwars door bossen en de uiterwaarden moesten zij, uitgeput door de gevechten, honger en een tekort aan slaap, in de stromende regen en pikdonkere nacht, onder moordend artillerievuur, hun weg banen naar de oever van Rijn. Ze verlieten een dorp dat zwaar beschadigd was, ze verlieten hun gewonde vrienden, en ze verloren een illusie omdat de Slag om Arnhem, en het bezetten van de brug, niet gelukt was. Witte linten langs de route afkomstig van parachutes gaven de weg aan om bij de rivier te komen. Die linten werden daardoor een levenslijn voor de militairen. Als je het lint of je voorganger kwijt raakte kon dat betekenen dat je verdwaalde of nog erger. Een lint als levenslijn voor gewone jonge mannen, militairen.
Bijna alle 2300 van de overgebleven, voornamelijk Britse, militairen zijn naar de Rijn in de buurt van de Oude Kerk getrokken om de oversteek te maken. Helaas hebben velen deze tocht niet overleefd.
Op de plek waar de mannen aan boord van de kleine, door de genie-militairen bemanden boten gingen, is in 2003 een klein monument opgericht. Dit monument is helaas vanaf de Oude kerk en het Kerkpad normaal gesproken niet bereikbaar.
Als vluchten de enige optie is
De terugtrekking en deze historische plek zijn van grote en actuele betekenis. Feitelijk markeert deze plek het einde van de operatie Market Garden. Het is niet alleen een gedenkplaats voor de vele jonge militairen die in september 1944 moesten vluchten.
Het is ook een plek waar stil gestaan moet worden met de gedachte dat vele vluchtelingen die ook nu nog wereldwijd een goed heenkomen zoeken.
Mensen, jong en oud, mannen, vrouwen en kinderen, die hun huis of land moeten verlaten. Die familie en vrienden achter moeten laten om het eigen lijf te redden.
Die op deze reis ontberingen moeten doorstaan van oorlogsgeweld, honger, angst en onzekerheid. En waar misschien geen wit lint is dat kan dienen als levenslijn.
Onze plannen
Wij willen deze verbinding tussen historie en actualiteit maken.
Bereikbaarheid en bijdragen
We geven daarmee het verleden door aan de kinderen. Uw financiële bijdrage maakt het mogelijk het project te realiseren. Giften en bijdragen zijn mogelijk op IBAN nl 77 RABO 0154041750 ter attentie van Dorpsplatform Oosterbeek, onder vermelding van White Ribbon Mile.Voor nadere informatie over dit project kunt u contact opnemen met:
Fedde Makkinga, voorzitter
De Smidse 8, Oosterbeek,
telefoon 0622467200
email kan naar f.makkinga@telfort.nl
Of naar
Greet Visser, secretariaat.
Paul Krugerstraat 17, Oosterbeek,
telefoon 0613105573
email kan naar greetenwesselvisser@hetnet.nl
White Ribbon Mile is een initiatief van : Joop Bal, Fedde Makkinga, Wim Meijer, Jan Vierdag, Greet Visser, Robert Voskuil. Het initiatief is een samenwerking met Stichting Dorpsplatform Oosterbeek.
Kvk 60028955,
Iban nl77rabo 0154041750
http://www.dorpsplatformoosterbeek.nlEn in samenwerking met de stichting Airborne-region.
https://airborne-region.nl/
(Met dank voor de tip, overgenomen van https://operatieberlin44.wordpress.com/ )
Plaats een Reactie
Vraag of reactie?Laat hier uw reactie achter.