Het Airborne Museum heeft in 2024 ruim 130.000 bezoekers ontvangen

In 2024 mocht het Airborne Museum 130.645 bezoekers ontvangen, een prachtig resultaat. Het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek verwelkomde 91.180 bezoekers, ruim 5.000 meer dan in 2023. De gratis toegankelijke dependance Airborne Museum at the Bridge in Arnhem ontving 39.465 bezoekers.

Directeur Ronnie Weijers: “Ik kijk met veel voldoening terug op 2024. Het was een bijzonder jaar, met als hoogtepunt de 80-jarige herdenking van de Slag om Arnhem. Samen met partners uit de regio hebben we een onvergetelijke Airborne Maand neergezet, wat ook te zien is aan de bezoekersaantallen. Het blijft indrukwekkend hoeveel mensen betrokken zijn bij dit bijzondere deel van de geschiedenis. We zijn dankbaar dat we het verhaal van de Slag om Arnhem met zoveel bezoekers hebben mogen delen.”

80 jaar Slag om Arnhem
In september 2024 stond de 80e herdenking van de Slag om Arnhem centraal. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar pakte het Airborne Museum groots uit. Gedurende de hele maand waren de onderscheidingen van generaal-majoor Robert Urquhart te bewonderen. Urquhart, die een bijzondere band had met Arnhem en Oosterbeek, bezocht na de slag regelmatig herdenkingen en heropende in 1978 het museum in Villa Hartenstein. De exclusieve vertoning van zijn onderscheidingen benadrukt de voortzetting van deze bijzondere relatie met zijn nabestaanden.

Een van de hoogtepunten was het bezoek van Hare Koninklijke Hoogheid Anne, The Princess Royal. Ronnie Weijers: “Haar aanwezigheid was een blijk van waardering voor iedereen die zich inzet om de herinnering aan de geallieerde troepen en hun offers tijdens de Slag om Arnhem levend te houden.”

Wisseling van de Wacht
In april 2024 opende het museum de tentoonstelling ‘Wisseling van de Wacht: Het St. Elisabeths Gasthuis in oorlogstijd’. Tijdens de Slag om Arnhem werd er hevig gevochten rond het St. Elisabeths Gasthuis. Ondanks de chaos gingen de medische behandelingen onverminderd door en werd er voor alle gewonden gezorgd, ongeacht hun nationaliteit. Deze tentoonstelling brengt het indrukwekkende verhaal van moed en menselijkheid tijdens de oorlog in beeld.

Airborne Museum at the Bridge
In Airborne Museum at the Bridge in Arnhem was dit jaar de tentoonstelling ‘Fatale Fouten: De verloren slag om de Rijnbrug’ te zien. In de tentoonstelling wordt ingezoomd op wat zich bij de voormalige Rijnbrug afspeelde in september 1944.

De locatie in Arnhem trok 39.465 bezoekers. Dat is minder dan het jaar ervoor, maar gezien alle ingrijpende werkzaamheden aan de Rijnkade, waardoor bijvoorbeeld geen cruiseschepen konden aanleggen, een aantal waar het museum ook erg tevreden mee is.


 

Airborne Museum Hartenstein
De Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden, heeft grote impact gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum vertellen we het verhaal van de Slag om Arnhem.

Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britten in september 1944. In het museum doorloop je stap voor stap de Slag om Arnhem, luister je naar de aangrijpende verhalen van Britse, Duitse en Poolse militairen en maak je kennis met burgers en hun bijzondere getuigenissen.

Airborne Museum at the Bridge
Airborne Museum at the Bridge is de museale dependance van het Airborne Museum in Arnhem. Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne Museum at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Airborne Museum at the Bridge is gratis te bezoeken.


Airborne Museum Hartenstein

Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek

Airborne Museum at the Bridge
Rijnkade 150, 6811 HD Arnhem

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.