LEZING op Zaterdag 23 April: DE CRUCIALE WEKEN VOOR MARKET-GARDEN

lezing: “DE MINDER BEKENDE MAAR CRUCIALE WEKEN VOORAFGAAND AAN MARKET-GARDEN”

Met de huidige corona omstandigheden is het weer mogelijk een VVAM activiteit te houden. Deze lezing vormt het middag programma. In de ochtend vindt de Algemene Leden Vergadering plaats. Hierover volgen zo spoedig mogelijk bijzonderheden.

Op zaterdag 23 april 2022 zal militair historicus Johan van Doorn een lezing houden over de rol van het Britse Tweede Leger in de periode van eind augustus tot 10 september 1944.

Op het moment dat de Geallieerden eind augustus 1944 de Seine bereiken, kan men niet vermoeden dat de weg naar de Duitse Reichsgrenze openligt. Bij de militaire operaties die volgen speelt het Tweede Leger van lieutenant general Miles Dempsey een cruciale rol. Militair historicus Johan van Doorn zal de middag van 23 april 2022 gebruiken om deze rol meer in detail toe te lichten. Aan de orde komt de periode van 25 augustus tot aan het bereiken van de zogenaamde “brug tot operatie Market Garden” op 10 september 1944. Deze periode kan men echter niet bespreken zonder een koppeling te maken met de strategische inzichten van de Geallieerde legerleiding en vaak ogenschijnlijk tegenstrijdige keuzes die men heeft gemaakt. Het tijdvak zelf blijkt achteraf cruciaal te zijn voor het niet kunnen afronden van WO2 aan het westelijk front voor de kerst van 1944. Dit heeft vervolgens verstrekkende gevolgen voor het bezette deel van Nederland.

De jarenlange research van Van Doorn voor de relevante delen van Mark Zuehlke’s Canadian Battle Series, Jack Didden’s Autumn Gale, Kampfgruppe Walther en ook voor het later dit jaar te verschijnen The Army that got away levert tal van vergeten en of onbekende details op, waardoor men de gemaakte strategische keuzes beter kan begrijpen. Beslissingen met een directe neerslag op de uitvoering van de operaties van Dempsey’s Tweede Leger.

De planning van de operaties Linnet & Comet komt aan de orde maar ook de aanloop naar de zogenaamde Battle of the Scheldt. De uitleg daarvan zal echter anders zijn dan in de doorsnee boeken te vinden is, die deze “Slag” als onderwerp hebben. Kortom een middag voor iedereen die meer wil weten over een periode die zo van invloed is geweest op het verdere verloop van WO2

Locatie: Airborne Museum Hartenstein, Oosterbeek.

Zaal open 13:00, start lezing 13:30 – 16:00, sluiting 17:00.

De lezing en toegang tot het Airborne Museum is gratis voor leden VVAM op vertoon “vriendenpas”. Niet leden wordt een bijdrage van 5 euro voor de lezing gevraagd. Tevens moeten niet leden rekening houden met kosten entree Airborne Museum (15 euro) of gratis met museumkaart of korting met Defensie-veteranenpas (zie: Tickets – Airborne Museum Hartenstein).

Opgave bij  door mail aan: secretaris@vriendenairbornemuseum.nl