Politie haalt oorlogstuig voor geallieerden uit de grond ?

Afgelopen weekend werd bekend dat er containers zijn gevonden bij Duno. Dit heeft nogal wat los gemaakt in de wereld van archeologen, OCE’ers, metaaldetector hobbyisten en dan vergeet ik ongetwijfeld nog een paar groepen. Naast het feit dat het een zeer interessante vondst is zijn er terecht vragen gesteld over deze actie. Ook op digitale fora zijn deze kanttekeningen te vinden. Hieronder een overgenomen bericht van Linkedin die zeer scherp duidelijk maakt waar het knelt:

Vanuit mijn functie van kaartenmaker, in de wereld van archeologie- en explosievenonderzoeken, is in de afgelopen 20 jaar de zin “Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden.” met enige regelmaat langsgekomen. Nu zag ik het onderstaande plaatje en vond het vreemd ogen, een raar verhaal. Opeens allerlei vragen. Ook het artikel zelf roept vragen op; – Te zien zijn handhavers (!) bezig met bodemverstorende activiteiten (1m -mv), op een locatie waar duidelijk archeologische (>50 jaar) vondsten worden gedaan. Begrijp ik nu dat er voor dergelijke onderzoeken (en documentatie) geen archeologisch onderzoek noodzakelijk is, maar dat politie en handhavers, dat op een zonnige zondagmiddag kunnen/mogen doen?

Voor burgers met bouwplannen zou dit mogelijke een goedkopere oplossing zijn. Verplichte bodemonderzoeken kunnen vervelende extra kosten zijn bij nieuwbouw. – Hoe zit het met de (archeologische) vondsten? Zijn ze gedocumenteerd? En waar blijven deze? – In het artikel staat dat het niet duidelijk is of er (restanten van) munitie of wapens zijn gevonden. Het is toch wenselijk dat er, tenminste, een specialist bij is geweest die daar iets zinnigs over heeft kunnen zeggen? Bij twijfel van politie over een vondst van WOII-munitie (OOO – ontplofbare oorlogsresten), en/of de gevaarzetting daarvan, moet deze de EOD oproepen. Is de EOD opgeroepen om de mogelijke munitie veilig te verklaren en/of af te voeren en te vernietigen? Waar zijn de oorlogsrestanten en munitie nu? – Heeft de gemeente Renkum niet medewerkers, politiemensen en handhavers (onnodig) in gevaar gebracht door iets wat eruit ziet als een zondagmiddag hobbyklusje? Ziet de gemeente Renkum dit niet als een uitnodiging voor geïnteresseerden (kinderen) om zelf, op bv. een zonnige zondagmiddag, zelf in het bos te gaan graven naar spannende spulletjes? Dit lijkt mij, in meerdere opzichten, een onwenselijke situatie. Er zijn meer vragen, maar misschien zijn er heldere antwoorden die het overbodig maken nog meer vragen te stellen. Ik hoor ze graag. Een verhelderend plaatje mag ook.

Link naar bericht

1 antwoord
  1. Piet P
    Piet P zegt:

    Wetten en regels zijn er voor iedereen om zich te houden. Zeker voor de handhavers daarvan. Het gaat dan meestal over veiligheid. explosieven etc zijn er voorlopig nog in grote getallen aanwezig… Het kan niet zo zijn dat juist die mensen het slechte voorbeeld geven. Er kan ook niemand toestemming geven om tegen de regels te gaan handelen. Regels die ik bedoel gaan over veiligheid en de benodigde kennis van zaken in dit soort opgravingen. Weten de opgravers hoe de vondsten afgehandeld en vastgelegd dienen te worden? En is dit gebeurd? Ik denk het niet.. Dit had veel beter geregeld kunnen worden.
    Maar het is een prachtige vondst.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.