THEMA MIDDAG-LEZING WACHBATAILLON 3/ NORDWEST

NIEUWE DATUM I.V.M. NIEUWE LOCATIE

Onder voorbehoud! Op zaterdag 28 november 2020 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum de lezing Wachbataillon 3. De lezing wordt gehouden door Herman Rolleman en vindt plaats  in Zaal Lebret, Oosterbeek.
Herman Rolleman maakt tegenwoordig documentaires over historische onderwerpen. Daarvoor was hij actief in de accountancy en de financiële dienstverlening. Zijn belangstelling ontstond tijdens het maken van een documentaire over de slag op de Ginkel in 2009 en 2010. Zijn interesse gaat vooral uit naar de mensen die deel uitmaakten van het Wachbataillon 3. Daarnaast staat voor hem het Wachbataillon 3 ook symbool voor de moeizame manier waarop we in Nederland op onze eigen geschiedenis terugkijken.

Wachbataillon 3 onder leiding van SS-Hauptsturmführer Helle was opgericht om bewakingsdiensten in Nederland te verrichten. Ten tijd van operatie Market Garden bewaakte dit bataljon de buitenkant van Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort. Het bataljon was in een apart kamp gelegerd, genaamd Amsvorde. De vrijwilligers hadden de voordelen van de inlijving bij de Waffen SS (baan, voedsel, etc.) en tegelijkertijd liepen zij niet de risico’s van frontdienst.

Het schijnt dat leden van het Wachbataillon ook betrokken waren bij het uitvoeren van executies. De commandant Helle was corrupt en was betrokken bij zwarte marktpraktijken. Een onderzoek liep nog tegen hem toen de luchtlandingen bij Arnhem plaatsvonden en Rauter, als Höherer SS-und Polizeiführer, hem opdracht gaf zich onder bevel te stellen bij generaal von Tettau. Helle, wiens militaire capaciteiten omgekeerd evenredig waren aan zijn economische talenten werd na een paar dagen ontheven.

Het meest bekend is dat het bataljon gevochten heeft op de Ginkelse Heide, initieel tegen KOSB en later delen 4th Parachute Brigade. Na uiteengeslagen te zijn werden delen van het bataljon weer ingezet tegen het noordwestelijke deel van de Oosterbeekse perimeter. Daar heeft het voornamelijk tegen A Coy Border Regiment gevochten. In november 1944 ging het bataljon op in de Landstorm of beter gezegd SS-Freiwilligen-Grenadier-Brigade Landstorm Nederland. Later kreeg dit zelfs de status van divisie 34 SS-Freiwilligen-Grenadier-Division Landstorm. Opvallend is dat Lippert bekend van de Unterführerschule Arnheim en Krafft beide regimentscommandanten werden van respectievelijk het 84ste en 83 ste Regiment. Deze divisie is in mei 1945 ontwapend in de omgeving van Elst (Utrecht).

Kortom. De lezing Wachbataillon 3 is een mooie voortzetting van de lezing Landstorm die Arno Maan in 2019 heeft gehouden.

Leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum hebben gratis toegang. Niet leden betalen € 5,00 bij entree. Aanmelden tot 30 oktober 2020 bij activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl . Maximaal aantal deelnemers is 35 i.v.m. grootte van de zaal.

Locatie: Zaal Lebret, Lebretweg 51, Oosterbeek
Zaal open 12.00, start lezing 13.00-15.30, sluiting 17.00