VVAM-THEMA DAG: “GLIDER PILOT REGIMENT IN DE SLAG OM ARNHEM”

Zondag 19 mei 2019 van 1000-1700 uur houdt “Vrienden van Het Airborne Museum (VVAM)” de Themadag “Glider Pilot Regiment in de Slag om Arnhem”.
De Themadag start in Wolfheze bij de Glider Collection.

Paul Hendriks opent speciaal voor deze themadag zijn collectie tussen 10.00 u en 12.00 u. Toegang is gratis. Een gift voor het instandhouden van de collectie wordt op prijs gesteld.
Glider Collection Wolfheze

Locatie:

U kunt daarna op eigen gelegenheid lunchen. Wij bevelen aan Restaurant de Tijd nabij station Wolfheze, Wolfhezerweg 87 ( http://www.restaurantdetijd.nl ) of Restaurant De Oude Herbergh, Utrechtseweg 245, 6862 AK Oosterbeek ( https://oudeherbergh-oosterbeek.nl ) of Grand Restaurant Schoonoord, Pietersbergseweg 4, 6862 BV Oosterbeek (https://www.restaurant-schoonoord.nl/grand-cafe-restaurant ).

LEZING “THE GLIDER PILOT REGIMENT IN DE SLAG OM ARNHEM”

door Luuk Buist.

De lezing wordt verzorgd door Dhr. Luuk Buist, autoriteit op het gebied van de Slag om Arnhem en specialist op het gebied van The Glider Pilot Regiment. Hij is mede auteur van het boek “Glider Pilots at Arnhem” (Na de lezing zijn door Luuk gesigneerde exemplaren te koop voor € 25,-).

VVAM is verheugd Luuk Buist bereid te hebben gevonden een lezing te houden over dit onderwerp. In tegenstelling tot de zweefvliegtuigpiloten bij de Amerikaanse Troop Carrier Command, waren de Britse Glider Pilots opgeleid als “Total Soldiers”. Dat hield in dat zij na de landing als volwaardig infanterist konden deelnemen aan de gevechten. Zo kregen sommigen de taak de beveiliging te leveren voor de ladingen die zij vervoerden zoals Anti Tank kanonnen of de houwitsers van de Light Regiment Royal Artillery. Anderen werden verzameld onder commando van hun Glider Wing en namen volwaardig deel aan de gevechten.

We gaan dus inzicht krijgen in de organisatie van de 1e en de 2e Wing met hun verschillende Squadrons. We zullen horen op welke vliegvelden zij In Engeland waren gestationeerd. De zogenaamde Air Loading manifesten geven inzicht in welke Squadrons welke eenheden hebben vervoerd naar de Landing Zones bij Heelsum en Wolfheze. Ook zullen we zien hoe deze logistieke operatie werd georganiseerd door bepaalde delen van de LZ’s toe te bedelen aan de verschillende eenheden, het zogenaamde Tactical Landing. Ook de belevenissen van individuele Glider Pilots zullen aan de orde komen.

Maar omdat de Britse Glider Pilots “Total Soldiers” waren zal ook ingegaan worden op wat de Glider Pilots hebben betekend in de offensieve en verdedigende fase van de Slag om Arnhem. We zullen zien dat zij meer hebben gedaan dan Gliders aan de grond zetten en witte tape leggen voor de Operatie Berlijn, de evacuatie van de restanten van de 1st Airborne Division over de Rijn.

Met deze Thema-dag “The Glider Pilot Regiment in de Slag om Arnhem” hoopt VVAM U meer inzicht te verschaffen in dit bijzondere Regiment. Daarnaast is een Thema-dag een unieke gelegenheid om te discussiëren en gelijkgezinden te ontmoeten en te werken aan Uw Airborne netwerk.
Vandaar dat wij bij wijze van proef de dag afsluiten met een social tussen 15.30 en 17.00 uur.

Om de kosten van de zaalhuur, koffie bij aankomst en in de pauze en de borrelhapjes te kunnen financieren wordt een toegang voor leden van 5 euro en niet leden VVAM van 10 euro gevraagd, contant te voldoen bij binnenkomst bij de Parkflat de Valkenburcht.
Het aantal deelnemers is maximaal 60. Voor deelname is opgave verplicht.
Opgave door middel van mail naar activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl

Locatie:

13.30 u: Ontvangst
14.00 u- 16.00 u Lezing
16.00 u-17.00 u: Social met borrel en borrelhapjes.

Voor bijzonderheden:
Erik Jellema, Coördinator Activiteiten VVAM
06-20125903

Datum/Tijd
zondag 19 mei 2019
10:00 - 18:00

Locatie
Glider Museum

Categorie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.