THEMA AVOND/ LEZING
“INZET VAN DE ACHTSTE AMERIKAANSE LUCHTMACHT IN HET KADER VAN MARKET GARDEN”

Op VRIJDAG 10 APRIL 2020 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum de lezing “Inzet van de Achtste Amerikaanse Luchtmacht in het kader van Market Garden”.

VVAM is verheugd dat deze lezing gaat plaatsvinden in het in maart heropende AIRBORNE MUSEUM HARTENSTEIN.

Weinig is bekend over de inzet van de Achtste Amerikaanse Luchtmacht in het kader van Market Garden. Om de corridor voor de luchttransportvloot zo veel mogelijk vrij van Duitse luchtafweer te krijgen, voerden de Amerikanen bombardementen en aanvallen met jachtbommenwerpers uit. Deze hadden wisselende succes, de aanval op de psychiatrische inrichting in Wolfheze is hiervan het bekendste voorbeeld. Wat minder bekend is het bombardement op de FLAK in de polder Meinderswijk.

Op 10 april 2020 besteden we aandacht aan deze inzet, met de focus op het gebied van de Britse troepen. Ivo de Jong, Antoon Meijers en Frederik Paauwe nemen elk een deel van het verhaal voor hun rekening.

Ivo de Jong is actief dienend generaal-majoor en tevens Voorzitter van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. Antoon Meijers is voormalig kapitein bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en auteur van het in 2019 verschenen boek “They were all over the sky”, welke de inzet van 8th US Air Force tijdens Market-Garden beschrijft. Frederik Paauwe zal specifiek ingaan op de inzet van de jachtvliegtuigen van de Mighty Eighth.

De kosten zijn per deelnemer € 5,00 voor leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum. Niet leden betalen € 10,00. Betaling bij binnenkomst. Aanmelden kan bij activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl . Maximaal aantal deelnemers is 70.

Zaal geopend 18.30 uur; aanvang lezing 19.30; einde lezing 21.30. Sluiting 22.00uur. Na afloop kunnen de liefhebbers nog terecht in de bar van restaurant Klein Hartenstein.

vrijdag 10 april 2020

Airborne Museum Hartenstein