De avond is met 60 deelnemers volgeboekt. Er wordt een reserve lijst opgesteld, dus als er afvallers zijn heeft U wellicht nog kans op een stoel.

Inleider is Dhr. Eugene Wijnhoud MBE, autoriteit op het gebied van de Slag om Arnhem, Stichting Airborne Herdenking en specialist op het gebied van antitank. 

VVAM is verheugd Dhr Eugene Wijnhoud bereid gevonden een lezing te houden over dit onderwerp. Er zijn diverse publicaties die de rol van Royal Artillery hebben beschreven, maar de nadruk viel toch altijd wel op de 75mm howitsers. 

De lezing van Dhr. Eugene Wijnhoud betreft het optreden van de 1st and 2nd Anti-Tank Batteries RA

De twee Airlanding Anti-Tank Batteries RA, die beschikten over diverse troops met ofwel 6 pounder of 17 pdr AT guns, verdeelden hun kanonnen over de diverse airborne onderdelen. Glider pilots die deze guns ingevlogen hadden bleven deels ter beveiliging bij deze kanonnen.

De bediening van deze AT kanonnen waren van de Royal Artillery, artilleristen dus. De Airlanding Battalions, 2nd Bn South Staffordshire Regiment, 1st Bn The Border Regiment en 7th Battalion King’s Own Borderers (KOSB) beschikten binnen hun Support Companies over eigen Anti-Tank platoons. Dit waren infanteristen. We kennen allemaal LSgt Baskeyfield die het baretembleem van de South Staffords droeg.

Er waren voor de 1st Airborne Division 42 kanonnen 6 pdr ter beschikking en 16 kanonnen 17 pdr. Veel van deze 58 kanonnen hadden een unieke naam. Zo is er een iconische foto van stuk Gallipoli II in de van Lennepweg. De Battlefieldtour VVAM The Border Regiment liet zien dat er bij het Renkumse veer twee stukken 6 pdr zijn achtergelaten. Het uitschakelen van een groot aantal voertuigen van Graebner’s verkenningsbataljon op de brug bij Arnhem is toe te schrijven aan de door Frost meegevoerde anti-tank kanonnen. En daarnaast spreekt de actie van LSgt Baskeyfield in de Acacialaan tot de verbeelding.

Maar wat weten we van de overige anti-tank kanonnen? Hoeveel zijn er geland bij LZ S bij Johannahoeve en hoeveel hebben het gered naar Oosterbeek. Wat weten we nu precies van de 17 pdrs van P-Troop?

Met deze Thema-avond “Anti-Tank in de Slag om Arnhem” hoopt VVAM meer duidelijkheid te verschaffen. Daarnaast is een Thema-avond een unieke gelegenheid om te discussiëren en gelijkgezinden te ontmoeten en te werken aan Uw Airborne netwerk.

De Thema-avond is vrij toegankelijk voor VVAM leden. Niet leden VVAM wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd. Opgave kan via mail naar  activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl of 06-20125903.

Gedacht verloop:

  • 1900: Zaal open-koffie ieder voor eigen rekening
  • 1930-2130: Aanvang lezing
  • 2130-2230: Drankjes op eigen rekening
  • 2300: Opleveren zaal

Bereikbaarheid: zie https://www.poortvandoorwerth.nl/contact/

Datum/Tijd
vrijdag 15 februari 2019
19:30 - 22:30

Locatie
Grote Zaal van de Poort van Doorwerth

Categorie

Bookings

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.