Op zaterdag 8 september 2018 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in Oosterbeek haar jaarlijkse battlefield tour  per bus door Wolfheze, Arnhem, Oosterbeek en omgeving met als onderwerp:

“ Een tocht over het slagveld, september 1944 ”

De Slag om Arnhem was deel van de veel grotere operatie met de codenaam “Market Garden”. Tijdens deze operatie moesten drie Airborne divisies vanaf de Belgische grens bij Lommel tot Arnhem de bruggen over de diverse waterwegen veroveren waarna het 30e Britse Corps naar Midden-Nederland kon oprukken. Bij Arnhem mislukte de verovering van de brug over de Rijn.

Tijdens deze tour in Arnhem en Oosterbeek volgen we 1e Britse Airborne divisie,vanaf de landing- en droppingterreinen langs de opmarsroutes van de parachutistenbataljons naar de Rijnbrug. We bezoeken omgeving in Arnhem, het St Elisabeths’ Gasthuis, de wijk Lombok en de Rijnbrug om vervolgens te eindigen bij de omsingeling van de Airborne troepen rondom het hoofdkwartier in hotel Hartenstein en de gevechten rond de N.H. kerk in Oosterbeek-Laag. Ter afsluiting brengen we een bezoek aan de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

De tour begint om 09.00 uur vanaf de Talsmalaan naast het restaurant Kleijn Hartenstein in Oosterbeek. De busrit wordt afgewisseld met korte wandelingen. Zowel in de bus als op verschillende plaatsen in het terrein geven gidsen uitleg over de gebeurtenissen in september 1944 en tonen u de sporen van deze gevechten die na ruim 70 jaar nog steeds te zien zijn. De tour geeft een goede indruk van de Slag om Arnhem.

De lunch wordt gebruikt in restaurant Schoonoord in Oosterbeek, op de plaats van het voormalige hotel Schoonoord, één van de hospitalen tijdens de slag. Om 17.00 uur zijn we weer in Oosterbeek terug.

De battlefield tour staat onder leiding van Wybo Boersma, oud-directeur van het Airborne Museum en gids van de International Guild of Battlefield Guides met medewerking van gidsen van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum.

De kosten zijn per deelnemer €. 40,00 voor leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum. Niet leden betalen € 45,00. Hierbij is inbegrepen: rondleiding per tourbus met wandelingen, lunch en een speciaal vervaardigde gids met achtergrondinformatie.

Opgave tot 1 september door overmaking van € 40,00 (€45,00) op rekening: IBAN: NL33 INGB 0005 113 751 t.n.v Vrienden vh Airbornemuseum te Oosterbeek  onder vermelding van: Battlefield tour 8 september en naam en adres

U krijgt alleen bericht als de tour volgeboekt is

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vereniging Vrienden van het Airborne Museum per e-mail: activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl of 06-20125903.

 

Datum/Tijd
zaterdag 08 september 2018
09:00 - 17:00

Locatie
Airborne Museum

Categorie

3 antwoorden
 1. ajmvanleth
  ajmvanleth zegt:

  Geachte Organisatie.
  Ik wil heel graag deze “wandeling” meemaken, temeer omdat ik, als junior-lid me steeds meer ben gaan verdiepen in deze slag. Diverse boeken heb ik reeds gelezen, de situatie prberen te begrijpen van de Nederlandse en Britse kant maar ook vanuit het Duits perspectief. Diverse wandelingen en touren met de auto heb ik inmiddels ondernomen en zelfs rondgekeken bij een trodelhandler die een paradolk uit die tijd in de aanbieding had. Ik vroeg even bedenktijd… maar was te laat bij wederkomst! Mocht u er een weten die te koop is houd ik mij warm aanbevolen. Een orginele Rode baret zoek ik ook.
  Maar dit terzijde.
  Met genoegen zal ik op de tourdag om 5 uur opstaan en me dan naar Oosterbeek spoeden.
  Tot ziens, Alard uit Mastricht.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.