Inleiding
Kort nadat de 101ste luchtlandingsdivisie op 17 september 1944 was geland op de Sonse Heide trokken zo’n 200 man van H-compagnie 502 Parachute Infantry Regiment (PIR), aangevuld met een aantal genisten en extra machinegeweren erop uit om de twee bruggen over het Wilhelminakanaal bij Best te veroveren. Deze bruggen stonden niet op de officiële targetlist van de divisie, maar divisiecommandant Generaal Taylor gaf opdracht deze toch te veroveren als uitwijkoptie. De missie bleek gedoemd te mislukken toen de Amerikanen om verschillende redenen richting Best afzwaaiden en in gevecht kwamen met Duitse eenheden in Best en versterkingen afkomstig uit de richting van Boxtel. De situatie escaleerde steeds verder aangezien steeds meer Duitse versterkingen aankwamen in Best om van daaruit tegenaanvallen te openen. De Amerikanen moesten steeds meer manschappen inzetten; eerst werd de rest van 3e bataljon van 502 PIR, daarna ook het 2e bataljon, en tenslotte ook twee bataljons van 325 GIR bij het gevecht betrokken. De geplande aanval op compagniesaanval mondde uit in een van de grootste en zwaarste acties die de 101e Luchtlandingsdivisie uitvocht tijdens Operatie Market Garden.
In deze rondleiding neemt Edwin Popken, Accredited Guide by The International Guild of Battlefield Guides (badge no. 93), ons wandelend mee over dit deel van het slagveld. We zullen op deze wandeling ook veel gevechtsstellingen ontdekken, sommige nauwelijks zichtbaar, anderen bijna puntgaaf. Hierdoor krijgt u een goed beeld van de gevechten in de Sonse Bossen in september 1944.

Hoogtepunten
• Landingsterrein (Dropzone-B)
• Marsroute H/502
• Het wespennest bij Best en terugtocht op het bos
• Duitse druk op en infiltratie van de bosrand; schuttersputten van 502 PIR
• Lieutenant-Colonel Cole’s monument (Medal of Honor recipient)
• Het gevecht bij de verkeersbrug door Wierzbowski’s groep
• Private First Class Joe Mann monument (Medal of Honor recipient)

Tijdsduur
Deze rondleiding duurt ongeveer drie uur. De wandelafstand bedraagt ongeveer 10 kilometer en gaat veelal over onverharde bospaden. Tussen 12.30 en 13.30 uur zullen we als groep een buffetlunch nuttigen in Restaurant Quatre Bras, Nieuwstraat 79 te Best. Prijs lunch inbegrepen in tourkosten.

Prijs
De kosten voor deze rondleiding bedragen EUR 25,- voor VVAM leden en EUR 30,- voor niet leden. De prijs van de lunch is inbegrepen. Opgave tot 23 april 2020 door overmaking kosten op IBAN: NL33INGB0005 113 751 t.n.v. Vrienden van het Airborne Museum te Oosterbeek onder vermelding van BFT Sonse Bossen en naam en adres. Voor meer informatie kunt U contact opnemen met activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl of 06-20125903.

Maximaal aantal deelnemers bedraagt 40.

Vervoer en startlokatie
Dit is een wandelrondleiding. Denk dus aan goede wandelschoenen of, als het modderig is laarzen. U moet wel op eigen gelegenheid naar de start/eindlokatie komen.

We verzamelen om 09.45 uur op de parkeerplaats bij het Museum Bevrijdende Vleugels, Sonseweg 39, 5681 BH Best. De start is om 10.00 uur.

zaterdag 23 mei 2020

Museum Bevrijdende Vleugels