Gedurende de slag om Arnhem, van 17 tot 26 september 1944, werden door Britse en Duitse militaire eenheden in Arnhem en Oosterbeek en omgeving zware gevechten geleverd. Daarbij kwamen ongeveer 1900 geallieerde militairen om het leven. Aan Duitse zijde sneuvelden zeker zoveel militairen.

Hans Timmerman, specialist van de Gelderland Bibliotheek, zal aandacht besteden aan de Duitse militairen die toen gewond zijn geraakt of gesneuveld. Hij zal daarbij onder andere ingaan op de organisatie die nodig was om de gewonden te verzorgen, welke militaire verbandposten en ziekenhuizen er ter beschikking stonden of ad-hoc werden opgericht, waar de gesneuvelden in eerste instantie ter aarde werden besteld, wat er met deze gesneuvelden na de oorlog is gebeurd, etc. Daarnaast worden voorbeelden gegeven van wat er met individuele Duitse militairen is gebeurd.

Tijdens de Slag om Arnhem werd een tijdelijke Duitse begraafplaats aangelegd aan de Weg achter Het Bos, aan de rand van het terrein van de Saksen Weimar Kazerne. Van die begraafplaats bestaan enkele in 1945 gemaakte foto’s. Ter plaatse werden een groot aantal Duitsers begraven die gesneuveld zijn op 18 september 1944.

Aan de rand van het terrein van de Saksen Weimar Kazerne lag een begraafplaats voor gesneuvelde Duitse militairen.

Op die dag probeerde een kolonne van de Panzer Aufklärungs Abteilung 9 van de 9.SS-Panzerdivision “Hohenstaufen” met diverse voertuigen de brug van zuid naar noord te overbruggen, maar de noordelijke oprit was in handen van de Britten.
De kolonne werd grotendeels vernietigd en daarbij sneuvelden meer dan 55 Duitsers. Die werden later grotendeels begraven op de begraafplaats bij de Saksen Weimar kazerne.

Een van de meest bekende gesneuvelden van deze eenheid is SS-Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner, de commandant van de eenheid.
De dag ervoor was hem het Ritterkreuz uitgereikt vanwege acties in Franrijk. Gräbner zou na de actie op de Rijnbrug, als gewonde zijn afgevoerd naar een Duitse verbandplaats.
Gräbner is tot op de dag van vandaag vermist en een van de vele vermisten (of onbekenden) van de Slag om Arnhem.
Na de oorlog werden er in de gemeente Renkum en Arnhem ongeveer 1.000 veldgraven aangetroffen. Van deze 1.000 omgekomen Duitsers zijn er heden ten dagen nog ongeveer 330 onbekend.

Aanmelden kan via de site van Rozethttps://www.volksuniversiteitarnhem.nl/arnhem-omgeving/de-stad/arnhem-beelden-de-gewonde-en-gesneuvelde-duitse-militairen-van-de-slag-om

Datum/Tijd
donderdag 19 september 2019
19:30 - 21:30

Locatie
Auditorium, Rozet

Categorie Geen Categorieën

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.