Weinig is bekend over de inzet van de Achtste Amerikaanse Luchtmacht in het kader van Market Garden. Om de corridor voor de luchttransportvloot zo veel mogelijk vrij van Duitse luchtafweer te krijgen, voerden de Amerikanen bombardementen en aanvallen met jachtbommenwerpers uit. Deze hadden wisselend succes, de aanval op de psychiatrische inrichting in Wolfheze is hiervan het bekendste voorbeeld. Wat minder bekend is het bombardement op de FLAK in de polder Meinerswijk. In de middag na de ALV besteden we aandacht aan deze inzet, met de focus op het gebied van de Britse troepen. Ivo de Jong, Antoon Meijers en Frederik Paauwe nemen elk een deel van het verhaal voor hun rekening.

Ivo de Jong is actief dienend generaal-majoor en tevens Voorzitter van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. Antoon Meijers is voormalig kapitein bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en auteur van het in 2019 verschenen boek “They were all over the sky”, welke de inzet van 8th US Air Force tijdens Market-Garden beschrijft. Frederik Paauwe zal specifiek ingaan op de inzet van de jachtvliegtuigen van de Mighty Eighth.

Leden en niet-leden zijn welkom bij de lezing. De toegang is gratis voor leden, niet-leden worden geacht zelf de entree bij het Museum te voldoen. Er kunnen maximaal 60 mensen aanwezig zijn bij de lezing, daarom is vooraf aanmelden  verplicht door je te aan te melden via deze pagina.

SINDS BEGIN 2021 IS REGISTREREN OP DE WEBSITE NIET MEER NODIG EN MOGELIJK – GEBRUIK DAAROM NIET DE OPTIE OM U AAN TE MELDEN VOOR DE LEZING ALS ‘GEREGISTREERD GEBRUIKER’  (“Meld je aan als je al een account hebt”.) TIP: MOCHT U UW WACHTWOORD EN GEBRUIKERSNAAM HEBBEN OPGESLAGEN IN DE BROWSER DAN IS HET RAADZAAM OM DIE TE VERWIJDEREN.

zaterdag 02 oktober 2021

Airborne Museum Hartenstein

Bookings

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.