STATUS 14 OKTOBER 2020: Gezien de huidige corona-maatregelen is voorlopig het maximum aantal deelnemers gesteld op 30 man. We overwegen in overleg met de inleider om te bezien of deze lezing wellicht ook per ZOOM digitaal wordt uitgezonden. Via mededelingen op deze website en via Facebook houden we U op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

THEMA AVOND/ LEZING
“KRETA 1941”
“De Duitse verovering van Kreta vanuit de lucht-een uniek Krijgshistorisch Voorbeeld”

NIEUWE DATUM I.V.M. NIEUWE LOCATIE

Op VRIJDAG 18 DECEMBER 2020 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum de lezing “Kreta 1941”.

De Duitse verovering van Kreta in mei 1941 is een unieke gebeurtenis geweest. In zekere zin was het het Duitse hoogtepunt voor wat betreft inzet van Fallschirmjäger in hun parachutistenrol. Sinds de inzet in Denemarken en Noorwegen en kort daarna in België en Nederland heeft de Duitse Fallschirmtruppe een stormachtige ontwikkeling meegemaakt.

General der Flieger Student beschikte over het XI. FliegerKorps met daarin niet alleen de 7. Fliegerdivision (Fallschirmjäger) en Gebirgsjäger, maar ook eigen Transportgeschwaders met in totaal zo’n 500 Junker 52 transporttoestellen. Onder leiding van Luftflotte 4 diende het VIII. FliegerKorps met zo’n 800 jagers en jachtbommenwerpers de operatie te ondersteunen.

Het eigenaardige is, dat Adolf Hitler de operatie Merkur beschouwde als het einde van de Fallschirmtruppe, en dat de geallieerden het juist zagen als een impuls om hun eigen parachutisteneenheden uit te breiden naar Corps en zelfs een Airborne Army!

AH: “Kreta heeft bewezen dat de dagen van de Fallschirmtruppe voorbij zijn. De Fallschirmwaffe is nu eenmaal een puur verrassingswapen. De factor verrassing is intussen uitgewerkt”.

De inleider is luitenant-kolonel buiten dienst Erik Jellema. Hij heeft Kreta meerdere malen bezocht en heeft twee maal een Battlefieldtour Kreta uitgevoerd.

Vrij toegankelijk voor leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum. Niet leden betalen € 5,00. Betaling bij binnenkomst. Aanmelden kan bij activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl . Maximaal aantal deelnemers is 40.

Zalen LEBRET, Lebretweg 51, 6861 ZZ Oosterbeek geopend 18.30 uur; aanvang lezing 19.00; einde lezing 21.30. Sluiting 22.00uur.

 

Datum/Tijd
vrijdag 18 december 2020
18:00 - 21:00

Locatie
Lebret Zalen

Categorie Geen Categorieën

1 antwoord

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.