Op zaterdag 7 september 2019 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum (VVAM) een battlefieldtour in de wijk Lombok in Arnhem-west. Het thema is dit keer: Het Keerpunt in de slag om Arnhem. De battlefieldtour bestaat uit twee korte wandelingen van ieder ongeveer 2 kilometer in de wijk en start en eindigt bij het Buurthuis ’t Huukske. Tussen de wandelingen door wordt de lunch in ’t Huukske gebruikt.

De beslissende fase

Op maandag 18 september en dinsdag 19 september 1944 is de wijk Lombok het strijdtoneel van de beslissende fase van de Slag om Arnhem. Op nog geen 1500 meter van de verkeersbrug verwijderd weten de Britten in de avond van de 18e september daar 4 bataljons te verzamelen. Toch slagen zij er niet in de mannen van het 2 Parachute Battalion, die zich sinds zondagavond op de noordelijke oever bevinden, te bereiken.  Hoe heeft het zo ver kunnen komen en waarom konden de mannen van Frost niet worden ontzet? Kwam dat door het ontbreken van leiding omdat zowel de brigade- als de divisiecommandant afgesneden van eigen troepen zich noodgedwongen in een huis aan de Zwarte Weg moesten schuilhouden? Was The Charge of the Airborne Brigade daarom niet optimaal gecoördineerd? Of was het toch de snelle Duitse reactie die uiteindelijk het keerpunt heeft ingeleid? Tijdens de battlefieldtour belichten we de acties vanuit zowel Britse als Duitse zijde om zo een antwoord op de vragen proberen te geven.

Starttijd en locatie

De tour start om 0900 uur met koffie en een kort welkomstwoord in Het Buurthuis ’t Huukske. De tour eindigt daar ook om 1500 uur. De tour is inclusief een lunch en een speciaal vervaardigde gids/hand-out. De tour staat onder leiding van de voorzitter VVAM, Otto van Wiggen.

Aanmelden

De kosten zijn per deelnemer €25,- voor leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum. Niet-leden betalen €30,-. Opgave tot 25 augustus 2019 door overmaking kosten op IBAN : NL33INGB0005113751 t.n.v. Vrienden van het Airborne Museum te Oosterbeek onder vermelding van BFT Lombok en naam en adres. Meld u aan door het sturen van een mail naar ‘activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl’. Zodra uw betaling binnen is bent u verzekerd van een plaats. Maak ook uw e-mail adres bekend zodat we uw deelname kunnen bevestigen en te zijner tijd aanvullende gegevens kunnen sturen.

Datum/Tijd
zaterdag 07 september 2019
09:00 - 15:00

Locatie
't Huukske

Categorie

1 antwoord

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.