ZATERDAG 16 MAART 2019 (1000-1600UUR)

De 41e ALV en de Lezing Landstorm worden afgewisseld met een lunchpauze en een pauze tijdens de lezing. Dat biedt mogelijkheden om met elkaar kennis te maken en van gedachten te wisselen.

  • De ALV is toegankelijk voor leden van de VVAM
  • De lezing door Arno Maan over het III./Gren. Rgt I/Landstorm Nederland is tegen een kleine vergoeding toegankelijk voor niet leden.

41e Algemene Ledenvergadering
Uitsluitend voor leden van de VVAM is er in de ochtend de 41ste Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum. Een formele uitnodiging, agenda en notulen van de 40ste Algemene Ledenvergadering volgen per post in februari.

Lezing Landstorm Nederland
VVAM heeft Arno Maan bereid gevonden een lezing te houden over het III./Gren. Rgt I/Landstorm Nederland.
Tijdens de slag om Arnhem hebben circa 1200 Nederlandse SS-vrijwilligers meegevochten aan Duitse zijde. Een groot deel hiervan was lid van het SS-Wachbataillon 3 (beter bekend onder de oudere naam SS-Wachbataillon Nordwest), dat belast was met de buitenbewaking van o.a. kamp Amersfoort. Het optreden van dit bataljon is na de oorlog uitgebreid onderzocht en beschreven door het Bureau Opsporing Oorlogsmisdrijven (BOOM). Veel minder bekend is de rol die het 3e bataljon van de Landstorm Nederland heeft gespeeld tijdens de slag om Arnhem. De “boeken” leren dat dit bataljon pas in Arnhem arriveerde toen de slag al dagenlang woedde, vervolgens in reserve werd gehouden vanwege de geringe gevechtskracht en uiteindelijk in stelling werd gebracht langs de spoordijk tussen Elden en Elst als onderdeel van het Sperrverband Harzer. Gevochten werd daar niet. Kortom, het bataljon vertrok na 26 september 1944 zonder een schot te hebben gelost. Of was het toch anders? Niets blijkt minder waar!
Arno Maan doet reeds enige jaren onderzoek naar het III./Gren. Rgt I/Landstorm Nederland. Dit onderzoek heeft grotendeels plaats aan de hand van de strafdossiers die zijn aangelegd in het kader van de berechting van foute Nederlanders na de oorlog. In de voordracht die Arno zal verzorgen wordt een beeld geschetst over het ontstaan van het bataljon, de inzet tijdens de slag om Arnhem en daarna, maar ook wordt stilgestaan bij de vraag wat voor mannen het waren die zich bij dit legeronderdeel hadden aangesloten.

Gedacht verloop
1000 Zaal open
1030 ALV
1200-1300 lunchpauze
1300-1345 Lezing deel 1
1345 -1415 Pauze
1415-1500 Lezing deel 2

Toegangsprijs, mogelijkheid voor LUNCH en aanmelding:
Leden VVAM gratis
Niet leden VVAM: 5 euro te voldoen bij binnenkomst.
Om een inschatting te kunnen maken van het aantal deelnemers verzoeken wij U zich aan te melden voor ALV en/of Lezing Landstorm door een mail te sturen naar activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl

Als U gebruik wilt maken van een lunch (kop soep, twee bolletjes) voor Euro 10,- dan dit graag bij Uw opgave kenbaar maken, zodat er voldoende kan worden ingekocht.

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
zaterdag 16 maart 2019
10:00 - 16:00

Locatie
Concertzaal Oosterbeek

Categorie

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Vraag of reactie?
Laat hier uw reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.