Van 17 tot 26 september is in de aula van de Algemene Begraafplaats te Rhenen een ingetogen display te zien over de geallieerde oorlogsgraven en de hulpverleners die er destijds bij betrokken waren.

Op 18 september 2021 zal de vlag halfstok gaan op de Algemene Begraafplaats. Om 14.00 uur worden bloemen gelegd namens de gemeente Rhenen.

Het initiatief van de heren Siepermann en Meeuwisz heeft zijn oorspong in de jaarlijkse 4 mei herdenkingen. De meeste inwoners van Rhenen weten volgens dhr Meeuwisz niet dat er nog steeds drieentwintig geallieerden rusten op de algemene begraafplaats. Om deze mannen ook buiten de 4e mei gepaste aandacht te geven hebben de heren samen met het Rode Kruis Rhenen een ingetogen expositie ingericht in de aula.  In totaal worden vijftig personen in de aula geportretteerd op A4 formaat.

vb. Pastoor R.H.M. Verhoeven

De eerste geallieerde militair die op de begraafplaats in Rhenen ter aarde werd besteld was McCLUSKEY, Francis Anthony 405 (R.C.A.F.) Sqdn 1. Hij is op 6 oktober met Duitse militaire eer begraven waarbij de weduwe van majoor Landzaat aanwezig was en bloemen plaatste bij het graf.

Op 18 september 1944 stortten twee C-47’s neer in de Meent van Achterberg, gemeente Rhenen. Vijf Amerikanen en twee Britse para’s kwamen daarbij om het leven.

Alle andere geallieerden zijn op later datums herbegraven en begraven. Veelal zijn zij door de Duitsers of door de lijkenploeg van het Rode Kruis uit het water van de Rijn gehaald.

In totaal hebben vijfendertig geallieerden hun laatste rustplaats gevonden op de Algemene Begraafplaats. Dertien geallieerden zijn later herbegraven in Nederland, Frankrijk en Amerika. Van de huidige drieentwintig graven zijn er drie onbekend.

Het materiaal voor de expositie is verzameld door Joop Siepermann die als amateuronderzoeker sinds 1980 onderzoek doet naar gecrashte vliegtuigen in en rond de Veluwezoom. De heer Meeuwisz heeft onderzoek verricht naar de betrokken hulpverleners. Voor deze expositie zijn de bevindingen van beide heren gecombineerd.

vrijdag 17 september 2021 - zondag 26 september 2021

Algemene Begraafplaats Rhenen - Aula