In 2019 de 75st herdenking van de invasie op TV gezien en altijd al eens de invasiestranden van Normandië willen bezoeken? Nu is de uitgelezen gelegenheid. De Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in Oosterbeek
organiseert in 2020 weer een excursie met begeleiding van gidsen naar Normandië van dinsdag 19 mei tot en met zondag 24 mei 2020

 

Bij deze reis zijn inbegrepen:

 • Zesdaagse busreis vanaf Oosterbeek met stop in Breda.
 • Tijdens de gehele tour informatie, toelichting en achtergronden over de landingen in Normandië en over de slag om Normandië in 1944.
 • Vijf overnachtingen in hotel Campanile te Bayeux, de eerste bevrijdde stad in Normandië.
  • 2-persoons kamers op basis van logies, 19 mei (diner), 20, 21, 22, 23 mei (ontbijt +diner)
   en 24 mei (ontbijt)
  • Toeslag 1-persoons kamer.
 • 3 x lunchpakket tijdens de tour in Normandië.
 • Entree voor het bezoek aan vijf musea.
 • Iedere deelnemer ontvangt een uitgebreide digitale excursiegids.

Excursies naar:

 • U.S.begraafplaats St.Laurent, Omaha Beach, Pointe du Hoc, St Marie du Mont, Utah Beach, monument generaal Leclerc, St. Mère Eglise met museum, La Fière met monument, Duitse begraafplaats La Cambe.
 • Ranville, Batterij van Merville, Pegasus Bridge met museum en café, aanvalsstranden Sword, Juno en Gold met monument Montgomery, Luc sur Mer, Courseulles, Arromanches met landingmuseum. Kustbatterij Longues sur Mer.
 • Tourville, Côte 112, Falaise, St.Lambert sur Dives, Moissy, Corridor van de Dood, Chambois, Mont Ormel.

De excursie wordt geleid door Wybo Boersma, oud-directeur Airborne Museum en gids van de International Guild of Battlefield Guides enJaap Korsloot expert met betrekking tot de Slag in Normandië, Market Garden en andere slagvelden.

Reissom en toeslagen:

 • Reissom € 695,– p.p. op basis van 2-persoonskamer. Toeslag 1-persoonskamer € 138,–.
 • Reisverzekering en eventuele annuleringsverzekering zijn door de deelnemers zelf af te sluiten.
 • Betalingsvoorwaarden: Bij aanmelding € 100,– en voor 1 april 2020 € 595,– + eventuele toeslag.
 • Het minimum aantal deelnemers is 20, maximum is 30.

Voor informatie en boekingen, waarna u een boekingsformulier krijgt toegezonden:

 • W.Boersma, p/a Binnenhof 38, 6715 DP Ede.
 • Telefoon: 0318-639633
 • E-mail: w.boersma@wxs.nl    /  info@vriendenairbornemuseum.nl

Programma

Dinsdag 19 mei

We vertrekken om 08.30 uur met de bus naar Bayeux. Het vertrek is vanaf de Talsmalaan in Oosterbeek naast de voormalige kerk bij het Airborne Museum Hartenstein. De bus is voorzien van bar en toilet. Onderweg is om 10 uur een opstapmogelijkheid in Breda. Op het einde van de morgen is er een koffiestop bij een groot wegrestaurant. Aangeraden wordt een lunch voor deze eerste dag mee te nemen. Tijdens de busreis zullen de gidsen informatie geven over de Slag in Normandië en worden films vertoond over de invasie. Tegen de avond komen we bij ons hotel in Bayeux aan.

20 mei: De Amerikaanse sector

We gaan vroeg op pad naar het monument van de 1e Amerikaanse Infanterie divisie bij Colleville en de indrukwekkende  Amerikaanse begraafplaats St.Laurent sur Mer met het informatiecentrum. Vandaar hebben we een overzicht op het Omaha Beach. Na het bezoek gaan we via exit D3 langs Omaha Beach naar uitgang E l waar we te velde lunchen, na de lunch via exit D l met een stop bij Vierville naar Pointe du Hoc, de steile rots die door de Amerikaanse Rangers beklommen is. Dan rijden we naar het Victorya Museum bij Gatz (www.normandy-victory-museum.com). Op de terugweg naar ons hotel hebben we een stop bij de Duitse begraafplaats La Cambe.

21 mei: De Amerikaanse parachutisten

We rijden via Carentan en een korte stop in St. Marie du Mont (101e  U.S.Airborne divisie) langs de uitgang exit 2 naar Utah-Beach. Vervolgens volgen we de strandweg via exit 4 en Varreville naar St. Mère-Eglise waar we het Airborne Museum(www.airborne-museum.org) en het dorp bekijken. Daar kunnen we ook op eigen gelegenheid een lunch gebruiken. Vervolgens naar La Fière. Daar zien we de damweg bij de Merderet en het monument lron Mike. We sluiten de dag af met een bezoek aan de Duitse batterij bij Longue sur Mer en het Landingsmuseum in Arromanches (www.musee-arromanches.fr

DCF 1.0

22 mei: De Brits – Canadese Sector

Deze dag bezoeken we het bruggenhoofd van de 6e Britse Airborne Divisie en de Britse en Canadese stranden.. De dag begint met een bezoek aan de plaats Ranville met het Airborne kerkhof. Vervolgens bekijken we de batterij van Merville (www.batterie-merville.com). Op weg naar de Pegasus brug rijden we langs de begrenzing van het bruggenhoofd via Amfreville, Breville, Le Mesnil en een van de dropzones. Bij de Pegasus brug zien we het Airborne Museum. (www.normandy1944.com). Na de lunch in Café Gondrée bij Pegasus bridge gaat de tocht langs de Engelse en Canadese stranden Sword beach met het Casino in Quistreham en het strand bij La Brèche, Juno beach met het Norman House bij Bernières, en de plaats Courseulles-sur Mer. Voor Arromanches stoppen we bij Gold beach. Vervolgens bezichtiging we vanaf de hoge kust van de restanten van de kunstmatige haven bij Gold beach. Indien de tijd het toelaat gaan we nog naar de Duitse batterij van Longues sur Mer, of doen dat de volgende dag, om vervolgens terug te keren naar het hotel voor het diner.

23 mei: De uitbraak bij Caen en de omsingeling bij Falaise

We beginnen de dag met een bezoek aan het Canadese monument bij de Abdij d’Ardenne bij Authe. Daarna gaan we naar het monument  van de 15e Schotse divisie bij Tourville. Via Schotse corridor passeren we de rivier de Odon naar heuvel 112 met zijn monument en oriënteringstafel. Daarna rijden we via de route Caen-Falaise langs de Poolse begraafplaats. Via de plaats Falaise komen we vervolgens bij  St.Lambert sur Dives en Moissy (de corridor van de Dood), de smalle oversteken over de Dives rivier. In Chambois waar de Amerikanen en Polen de zak van Falaise sluiten hebben we bij het kasteel een stop Vanaf Mont Ormel waar de 1e Poolse Pantserdivisie vocht, krijgen we een fraai overzicht over de vlakte ten zuiden van Falaise. Na een laatste stop in Vimoutiers waar een overgebleven Tiger tank staat rijden we terug naar Bayeux.

24 mei: Terugreis naar Nederland

De laatste dag vroeg op om weer op tijd in Nederland te zijn. Er is een tussenstop bij een wegrestaurant waar gelegenheid is voor de lunch (eigen rekening).
Gedurende de terugreis nabeschouwing betreffende de oorlog in West-Europa en Normandië. Omstreeks 18.00 uur hopen we in Oosterbeek aan te komen na een indrukwekkende reis.

Door omstandigheden kan van het geplande programma en de route afgeweken worden.

Datum/Tijd
dinsdag 19 mei 2020 - zondag 24 mei 2020
Hele dag

Categorie