Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Bijeenkomst International Guild of Battlefield
29 maart 2014

Door Wybo Boersma

Op zaterdagmiddag 29 maart 2014 is voor de tweede maal een bijeenkomst gehouden voor Nederlandse en Belgische leden van de International Guild of Battlefield Guides. Het Airborne Museum Hartenstein stelde gratis haar educatiever ruimte ter beschikking en verzorgde ook de koffie en thee. Bij deze bijeenkomst waren ook belangstellenden welkom.

Het hoofdthema van de middag was de validatie van Assignment no 1 door Joël Stoppels van Battlefield tours Groningen. Vanuit het bestuur van de GBG in Engeland was Chris Scott, mede oprichter van de Guild en voormalig Chief Verifier, aanwezig. Hij gaf een inleiding waarbij het doel en de werkzaamheden van de Guild uiteen gezet werden. Daarna gaf Wybo Boersma een korte uitleg van de verschillende validaties die gedaan moeten worden om in het bezit te komen van de Guild badge. Vervolgens deed Joël zijn validatie die bestond uit een uiteenzetting van de eindgevechten in de stad Groningen in april 1944. Nadat de examinatoren, Wybo Boersma en Willem Kleijn diverse vragen gesteld hadden kreeg ook het publiek de gelegenheid om vragen te stellen. De beantwoording van vragen was deel van de validatie. De uiteindelijke uitslag was dat Joël Stoppels geslaagd is. Nu nog de andere 8 validaties.

Na een korte thee- en koffiepauze nam Hans van de Velden de deelnemers mee naar het slagveld ten zuiden van Hartenstein. Hij gaf een korte uitleg over diverse vondsten die hij in de loop der jaren daar gedaan had. De bijeenkomst werd besloten met een samenzijn in restaurant Schoonoord op de plaats van de voormalige Main Dressing Station.

De volgende bijeenkomst van de GBG is tijdens het GBG Arnhem weekend van ’s avonds 9 tot en met ’s middags 12 oktober 2014. Zo mogelijk is er dan ook weer een gelegenheid voor mondelinge validatie in het Nederlands.

Wybo Boersma en Chris Scott geven uitleg over de Guild of Battlefield Guides

Het validation programma wordt uitgelegd.
Validatie door Joël Stoffels, Battlefield tours Groningen.
Beoordeling van de validatie.
Hans van der Velden geeft uitleg van vondsten in het terrein bij Hartenstein.