Nederlands
English

Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Header 01

Normandie 2013
Verslag 5-daagse Battlefield tour Normandië, 29 mei t/m 2 juni 2013

Voor de jaarlijkse battlefield tour van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum vertrokken woensdag 29 mei 31 deelnemers vanaf het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Na een lange rit kwam men ’s avonds bij hotel Campanile hotel in Herouville bij Caen aan.

De volgende dag was het eerste bezoek aan de Musee du Débarquement in Arromanches. Dit oudste museum in Normandië geeft een goed beeld van vooral de tijdelijke haven bij die plaats. Vervolgens werd de Duitse batterij bij Longues sur Mer bezocht, één van de vele Duitse stellingen die bewaard gebleven is. Daarna naar de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats bij St Laurent. En een lunch op het strand van Omaha Beach. Vervolgens ging het naar Point du Hoc waar in 1944 een aantal Duitse kanonnen stonden die door de Amerikaanse Rangers uitgeschakeld moesten worden. De rots was door de bombardementen in de loop der jaren erg onstabiel geworden. Hij is nu weer door de Amerikanen gerestaureerd. Ook het monument is nu weer te bezoeken. In de waarnemingsbunker iis een kleine informatiestand ingericht. Via de kustweg, daarna door het centrum van Carantan en St Marie du Mont, naar Utah Beach. Daar was weer een nieuw monument geplaatst. De volgende stop was de oversteek over de Merderet bij La Fière. In St Mere Eglise werd zowel het Airborne Museum als het dorp bezocht. Het was er zo vroeg in het seizoen nog stil en veel cafés waren nog dicht. Het weer was ook niet warn genoeg om op een terrasje te gaan zitten. Jammer genoeg stond de tijd het niet toe om op de weg naar Caen nog een bezoek aan de Duitse begraafplaats La Cambe te brengen.

De vrijdag begon met een bezoek aan het gevechtsgebied van de 6e Britse Parachutisten divisie. In Ranville gaf de gids een uitleg over de operaties van deze divisie waarna de Britse begraafplaats bij de kerk bezocht werd. Aan de muren van de kerk is door de inslagen nog goed te zien hoe hard hier gevochten was. Aansluitend waren we in de batterij Merville. Dit museum is in de afgelopen jaren erg uitgebreid. Ieder jaar zijn er weer nieuwe toevoegingen. Gelukkig was het niet druk zodat we een parkeerplaats voor de bus konden vinden en het monument bij het strand konden bezoeken. In Luc sur Mer zagen we Sword Beach, de landingsplaats van de 3e Britse Infanterie divisie die later in de oorlog ook bij Overloon ingezet werd. Verschillende huizen daar bleken ook op foto’s uit 1944 voor te komen. Bij Bernières sur Mer, Juno Beach landden de Canadezen. Het beroemde Norman House en het voormalige stationnetje waren goed herkenbare punten. Een wandeling over het strand liet zien hoe de Duitse bunkers dit strand bestreken. Op het deel van Juno Beach bij Courseulles konden we de verschillende monumenten in het plaatsje en de tank bekijken en buiten de stad de opgegraven AVRA genie tank met daarbij bij het strand ook weer enkele monumenten. Als laatste hebben we in de 360 graden bioscoop op de heuvel van Arromanches de vernieuwde film gezien. Deze geeft wel een beter overzicht in de gebeurtenissen op D-day maar bij de oude film was het 360 graden effect veel meer een belevenis. Nu verschilt het niet zoveel met een gewone film.

De zaterdagmorgen werd besteed aan een bezoek aan het indrukwekkende museum in Caen. Twee uur voor een bezoek is daar altijd te kort. De rest van de dag stond in het teken van de gevechten na D-day. Hier moest ook weer een keus gemaakt worden want alles zien lukt gewoon niet. We namen de route van Caen naar Falaise  via de Schotse Corridor, Heuvel 112 en de Poolse begraafplaats. Daar liggen voornamelijk militairen van de divisie die later in het jaar onder meer Breda zou bevrijden.  Bij heuvel 112 was een uileg over de verschillende pogingen om deze belangtijke heuvel op de SS soldaten te veroveren. Na door Falaise gereden te zijn was de volgende stop bij naar St. Lambert sur Dives. Een monument herinnert aan de actie van de Canadese majoor Curry VC. De kerk en de brug over de rivier tonen een van de twee laatste mogelijkheden voor de Duitsers om uit de zak van Falaise te ontsnappen. De andere ontsnappingsroute van de Duitsers bij Moissy heet “De Corridor van de Dood” Het smalle landweggetje en de doorwaadbare plaats in de rivier in vergelijking met oude foto’s gaven een indruk hoe het er in 1944 uitgezien moet hebben. Via Chambois, waar de Amerikanen en Polen de Zak sloten, naar Mont-Ormel. Vanaf de heuvel was er een fantastisch uitzicht over de vlakte. De Polen hadden in 1944 een prima schootsveld. Na de Tiger tank bij Vimoutiers bekeken te hebben waren we laat weer in het hotel terug om vervolgens de volgende dag moe maar voldaan weer naar Oosterbeek terug te keren.

De volgende Normandië battlefield tour is van 29 mei tot en met 1 juni 2014. Hier willen we dan sommige elementen in het programma gaan veranderen.