Nederlands
English

Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Header 01

Normandie 2011
Verslag 5-daagse Battlefield tour Normandië, d.d. 25 t/m 29 mei 2011

Woensdag 25 mei 2011 vertrokken 21 deelnemers vanaf het Airborne Museum naar Normandië voor de jaarlijkse battlefield tour. Na een dag rijden arriveerden we tegen de avond bij hotel Campanile in Bayeux. Onderweg kregen we alvast achtergrondinformatie over de invasie, en werden er enkele films vertoond.

De volgende dag was het vroeg op voor een uitgebreid programma. Eerst een bezoek aan het museum in Arromanches en het strand waar nog resten van de geïmproviseerde haven te zien zijn.

Vervolgens naar de Amerikaanse begraafplaats in St. Laurant en het strand Omaha.

De volgende stop was Point du Hoc waar de Amerikaanse Rangers de steile rotsen beklommen hebben om de Duitse kanonnen uit te schakelen. De Amerikanen hebben Point du Hoc onlangs gerestaureerd. Door de bombardementen in 1944 was de rots instabiel geworden en bestond het gevaar dat hij in zee zou storten. Nu zijn het Rangermonument en de waarnemingsbunker op de punt van de rots weer te bezoeken. De lunch werd gehouden bij de batterij van Maisy. Een Engelsman heeft een aantal jaren geleden deze grond gekocht en is bezig de batterij weer te herstellen. We kregen daar een goede indruk hoe zo'n batterij waarbij de kanonnen niet in bunkers stonden eruit gezien heeft. Via Carentan en St. Mère Eglise werd de weg vervolgd naar La Fière met het Amerikaanse Airborne monument IRON MIKE en de damweg naar Cauquigny. Hier bij de rivier de Merderet was zwaar gevochten door de 82e US Airborne divisie. In het dorpje Amfreville werd een rondwandeling gemaakt langs de verschillende huizen die door de Duitsers als hospitalen gebruikt zijn. Dit hele gebied ten noorden van St. Mère Eglise was het landingsterrein van de 82e US Airborne divisie. Na een uitgebreide bezichtiging van het Airborne Museum in St. Mère Eglise werd de dag afgesloten met een bezoek aan de Duitse begraafplaats La Cambe.

Vrijdag de 27e werden eerst de Britse en Canadese stranden bezocht om vervolgens naar Ranville en Pegasus Bridge te gaan. Beiden doelen van de 6e Britse Airborne divisie. De lunch gebruikten we in het beroemde café Grondée bij Pegasus bridge.

Daarna werd het gebied bij de rivier de Odon en heuvel 112 met de omgeving bezocht. Twee plaatsen waar dagenlang hevig gevochten is. We sloten deze dag af met een fototocht door de plaats Villers Bocage. Daar heeft op 9 juni SS Hauptsturmführer Michael Wittmann  een colonne Britse tanks uitgeschakeld. Aan de hand van Duitse foto's uit 1944 werd geprobeerd om de plaats te vinden waar deze destijds genomen waren. Hoewel het dorp door latere gevechten en bombardementen bijna geheel vernietigd is waren een paar locaties toch goed te herkennen.

Zaterdagmorgen hebben we een battlefield tour gedaan rond de plaats Tilly sur Seulles. De curator van het plaatselijke museum, Stéphane Jacquet, gaf eerst een algemene uitleg over de strijd om Tilly. De plaats was belangrijk omdat hij op een kruispunt van wegen lag. Na de oorlog stond alleen de dorpspomp er nog, de rest van het dorp was verwoest. Vervolgens zijn we naar Audrieu gegaan waar bij het kasteel ruim 60 voornamelijk Canadese krijgsgevangenen door de SS zijn vermoord. In het dorp staat een klein monument. Daarna wandelden we door het plaatsje Saint Pierre, vlak bij Tilly, waar we een uitleg kregen over de gevechten van 9 tot 12 juli om die plaats. Na de lunch bij het museum waren de volgende locaties St. Lambert, Moissy en Chambois bij Falaise.

De brug en doorwaadbare plaats staan bekend als 'De corridor van de Dood'. Het was de laatste mogelijkheid voor de Duitsers om te ontsnappen uit de zogenaamde Zak van Falaise. Na een bezoek aan het Poolse slagveld bij Montormel en een koele dronk bij het plaatselijke café werd met het bekijken van de Tiger tank bij Vimoutiers de battlefield tour Normandië 2011 afgesloten. Rest nog een lange rit terug naar Oosterbeek.

Op weg richting de bestemming op de Pont de Normandie.


Ontbijt in het Campanile Hotel Bayeux.

Bezoek aan Arromanches.


Uitleg bij Omaha Beach.


De Amerikaanse begraafplaats bij St-Laurent.

Vuurleidingspost van de batterij op Pointe-du-Hoc.


Geschut in de batterij bij Grandcamp-Maisy.


Heuvel 112. Uitleg door Jaap Korsloot.

Uitleg in het museum in Tilly.


Uitleg bij het Canadese monument in Autrieu.

Het huis met de emblemen.


Tigertank bij Vimoutiers.


De hele groep bij elkaar.