Nederlands
English

Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Header 01

Bruneval en Dieppe 2013
Verslag 4-daagse Battlefield tour Bruneval en Diepe, d.d. 27 t/m Zondag 30 juni 2013

Donderdag 27 juni vertrokken 30 deelnemers aan de battlefield tour naar Bruneval en Dieppe. Het was een tour die al enkele jaren in de planning zat maar na een verkenning met de International Guild of Battlefield Guides nu eindelijk gerealiseerd kon worden. Onderweg werd een bezoek gebracht aan het Canada-museum in Adegem in België. Een prachtige collectie toegespitst op het Canadese leger. Daar werd ook een voortreffelijke lunch gebruikt. Het in Nederland niet zo bekende museum is echt een aanrader.

De volgende dag, 28 juni werd vanuit het Campanile hotel in Dieppe de reis naar Bruneval aanvaard. In de nacht van 27 februari 1942 voerde een compagnie Britse parachutisten onder bevel van John Frost hier een raid uit, operatie BITING,  waarbij belangrijke delen van een Duitse radar buitgemaakt werden. Op de locatie bekeken we de resten van bunkers vanwaar in de weilanden de plaats van de radar te zien was, Vervolgens de drop zone en de huizen met het strand van Bruneval. Bruneval ligt ten noorden van Le Havre, iets buiten de toeristische routes maar nauw verbondens met Frost en dus ook met Arnhem 1944. Op de terugweg werd een bezoek gebracht aan de Canadese begraafplaats bij Dieppe waar het merendeel van de Canadezen begraven liggen die bij de raid op Dieppe op 19 augustus 1942 gesneuveld zijn.

De volgende twee dagen bezochten we Dieppe en omgeving. Eerst Orange Beach bij Vasterival waar No 4 commando geland is. Deze landing was een succes. Daarna de plaats Pourville, Green Beach, waar de landing en vooral de terugtocht op een bloedbad uitgelopen is. Na de lunch in Pourville vervolgens Berneval, Yellow Beach. Daar is de landing van no 3 Commando gelukt maar de Canadese landing mislukt. Vervolgens gingen we naar Blue Beach bij Puys. Ook daar hadden de Canadese geen schijn van kans om aan land te komen.

Zondagmorgen 30 juni bekeken we het strand van Dieppe zelf, White en Red Beach. De gidsen gaven ook hier uitleg over het verloop van de operatie en de vergeefse pogingen om in de stad te komen.

Tijdens het bezoeken van de verschillende locaties werd het duidelijk dat de Canadezen eigenlijk geen schijn van kans hadden om hoe dan ook de operatie tot een succes te maken. Als achteraf gesteld wordt dat de raid, operatie JUBILEE, tot doel had om ervaring op te doen voor een komende invasie dan hebben de Canadezen wel een erg hoge prijs betaald. Het was een interessante en leerzame battlefield tour die voor herhaling vatbaar is.

Vertrek vanuit Oosterbeek.
Bruneval monument.
Orange Beach.
Commandopost Hess batterij.
Yellow Beach.
Zoeklichtbunker van het type L 411 op de Cap d'Antifer bij de vuurtoren.
Canadese begraafplaats Dieppe.
White Beach bij Dieppe.