Nederlands
English

Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Header 01

Verslag Battlefieldtour Normandië 2015

Dit jaar was het voor de 16e keer dat de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum samen met het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek een Battlefield tour naar Normandië organiseerde. Op woensdag 13 mei vertrok de bus vanaf het Airborne Museum Hartenstein naar Normandië. Na een lange rit met enkele stops onderweg kwam de groep tegen de avond bij het hotel Campanile in Bayeux aan. Onderweg gaven de beide gidsen, Wybo Boersma en Jaap Korsloot, uitgebreide informatie over de voorgeschiedenis van de invasie en de gevechten in Normandië in 1944.


Borreltje in Bayeux

De volgende dag begon de invasie tour met een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats bij St Laurent. Er was onlangs een nieuwe weg aangelegd naar het nabijgelegen monument van de 1e Amerikaanse divisie zodat we die nu met de bus konden bereiken. Het was ook eenvoudiger geworden om Widerstandsnest WN 62 te bezoeken. Het zicht op Omaha Beach is hier mooier dan vanaf het drukke uitzichtpunt bij de Amerikaanse begraafplaats. Vervolgens werd het Overlord museum bezocht. Dit onlangs geopende museum laat een grote hoeveelheid materiaal zien, veelal verwerkt in diorama’s. De gidsen gaven daar een uitgebreide uitleg.


Wn 65, Omaha Beach

Na de lunch bij WN 65 vervolgden we de weg langs de Normandische kust waar we bij Vierville het nieuwe monument van de Bedford boys bekeken. Point du Hoc, de hoge klif die door de Amerikaanse Rangers moest beklommen en veroverd worden, was het volgende punt. Na een grote restauratie in de afgelopen jaren is ook dit gebied weer goed te bezoeken. Via Isigny en Carentan kwamen we over de oude damweg van Dead Man’s Corner naar Carentan. De vier bruggen in deze weg werden op 10 juni door de 101e US Airborne divisie veroverd. Delen van de oorspronkelijke bruggen zijn nog te zien.  In St Marie du Mont stopten we bij de markt en de kerk, om vervolgens naar Utah Beach te gaan. Na het bekijken van de verschillende monumenten en het strand vervolgende we onze tour naar Ste Mère Eglise met het marktplein en het prachtige Airborne Museum. Het museum is onlangs uitgebreid met een nieuwe hal. Hier wordt op bijzonder goede en moderne wijze het verhaal van de Amerikaanse parachutisten uitgebeeld en beleefd.


La Fière

Laat in de middag kregen we nog een uitleg over de verovering van de damweg bij La Fière. De dag werd afgesloten met een bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats La Cambe.


Uitleg bij Ranville

Dag twee in Normandië stond in het teken van de Britse en Canadese luchtlandingen en de Britse en Canadese stranden. Bij de kerk in Ranville werd de inzet van de 6e Britse Airborne divisie verteld om vervolgens de batterij bij Merville te bezoeken.


Begraafplaats van Ranville


Glider Pegasus Museum

Aansluitend naar het Pegasus Memorial Museum en de Pegasus brug over de Orne. Hier zagen we veel parallellen met de latere operatie Market Garden bij Arnhem. De lunch werd traditioneel gebruikt in het café van Madam Grondrée.


Sword Beach


Caissons bij Asnelles op Gold Beach

In de middag ging de rit met diverse stops langs de stranden Sword, Juno en Gold. Bij alle stranden verlieten we de bus en werden de verschillende landingen verteld. De dag eindigde met een stop bij het strand van Asnelles en het uitzicht vanaf de kliffen bij St Côme de Fresne boven Arromanches.

Onze laatste dag in Normandië begonnen we met een bezoek aan het Landingsmuseum in Arromanches en de resten van de kunstmatige haven om daarna de Duitse batterij bij Longues sur Mer te bekijken. De rest van de dag werd besteed aan de opmars in Normandië na de invasie. Bij Scots Corner ten noorden van Caen kregen we een uitleg van de gevechten die voornamelijk de Schotse 15e (Highland) divisie leverde om de over de Odon te trekken.


Heuvel 112

Bij de Heuvel 112 kregen we een beeld van de zware gevechten die om deze dominerende heuvel geleverd zijn. Hier bleek dat in het afgelopen jaar de weg iets verlegd te zijn. Het parkeren bij deze heuvel was nu verbeterd. Na een rit van bijna een uur door een van de mooiste delen van Normandië kwamen we bij het dorp St. Lambert sur Dives. De brug daar was één van de twee mogelijkheden waarlangs de Duitsers uit de z.g. Zak van Falaise konden ontsnappen. Hier werd ook de Canadese majoor Curie voor zijn acties met het Victoria Kruis onderscheiden, de hoogste Britse onderscheiding voor moed.


St Lambert sur Dives

Een paar kilometer verder is Moissy, de z.g. “Corridor van de Dood”, de tweede mogelijkheid van de Duitsers om te ontsnappen. Met behulp van foto’s uit de gids kregen we een goed beeld van de chaos in augustus 1944. In Chambois werd uiteindelijk de ring om de Duitse strijdkrachten gesloten toen de Poolse en Amerikaanse troepen elkaar ontmoeten. Vanaf de heuvel Mont Ormel hadden we een uitstekend uitzicht over de vlakte van Falaise. Hier werd de uitbraak van de Duitsers door de 1e Poolse Pantserdivisie verhinderd. De 9e en 10e SS Pantserdivisie, die we later tijdens de Operatie Market Garden bij Arnhem weer tegen komen, hebben hier zware verliezen geleden maar zagen uiteindelijk kans te ontsnappen. Met een bezoek aan de Tiger tank die bij Vimoutiers opgesteld staat werd de dag afgesloten.

Zondag 17 mei was de terugweg naar Nederland. Na een kleine noodreparatie aan een van de spiegels van de bus kwamen we op het einde van de middag in Oosterbeek aan. Een interessante maar vermoeiende Battlefield tour vol indrukken was weer voorbij.

In 2016 maken we deze Battlefield tour weer, vanaf woensdag 18 tot en met zondag 22 mei.