Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Verslag 5-daagse reis naar de invasiestranden van Normandië
Battlefield tour

Van 18 tot en met 22 mei heeft de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum weer haar jaarlijkse Battlefield tour naar Normandië georganiseerd. Gelukkig konden we dit jaar weer gebruik maken van ons vertrouwde hotel Campanile in Bayeux. Twee dagen zijn nodig voor de heen en terugreis.

De eerste dag in Normandië werd besteed aan de Amerikaanse sectoren. Begonnen werd met een bezoek aan het strand van OMAHA beach en de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats bij St. Laurent-sur-Mer. Daarbij aansluitend stond een bezoek aan het Overlord museum op het programma. Dit museum is niet zo modern ingericht maar er is veel te zien. De gidsen gaven hierbij zoveel mogelijk uitleg. De lunch was te velde op het strand bij de uitgang D-1 bij de bunker W 65. De volgende stop was bij Pointe Du Hoc. De vier 155 mm kanonnen die door de Amerikaanse Rangers uitgeschakeld moesten worden waren toen niet aanwezig. De steile kliffen en de resten van de enorme bunkers getuigen na ruim 70 jaar nog van de inspanning van de Rangers. Via de kustweg reden we naar UTAH beach. Helaas kregen we onderweg een lekke band. De tijd die nodig was om de band te herstellen hebben we benut om de batterij Maisy te bezoeken. Na een uurtje konden we onze weg vervolgen. Via de weg langs UTAH beach en St Mère Eglise kwamen we bij La Fiere met het beeld van Iron Mike. Een bezoek aan het Airborne museum in St Mere Eglise en de Duitse begraafplaats in La Cambe sloot de dag af.

Op de tweede dag in Normandië werden de Britse en Canadese stranden bezocht. We begonnen met de acties van de 6e Britse Airborne divisie bij Ranville, de Merville batterij en de Pegasus brug. Een lunch en bezoek het café Gondree mocht niet in het programma ontbreken. In de middag bezochten we de stranden SWORD bij La Brèche, JUNO bij Bernières-sur-Mer en GOLD bij Asnelles. De vele monumenten getuigen van even zo veel gevechten.

De laatste dag begon bij de Duitse batterij Longues-sur-Mer en het Invasiemuseum in Arromanches. Daar zijn ook de resten van de kunstmatige haven nog te zien. Vervolgens een lange rit naar het achterland van de invasie in de omgeving van Falaise. Deze gevechten speelden zich vooral af bij heuvel 112 en de dorpjes St Lambert en Moissy. De laatste twee zijn de oversteekplaatsen over de rivier de Dives van het 7e Duitse leger. Een bezoek aan Mont Ormel en de Tiger tank bij Vimoutiers sloot deze dag af. Daarna restte alleen nog een rit van een dag terug naar Oosterbeek. Een geslaagde tour naar de altijd indrukwekkende invasiestranden van 1944 was weer voorbij.  In 2017 is het voornemen de Normandië Battlefield te houden van woensdag 17 tot en met zondag 21 mei te houden.

vertrek Campanile

Omaha beach, monument 1e U.S. divisie