Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief

Op zaterdagmiddag 30 mei organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in samenwerking met “Between Dutch & Deutsch” een belevenistour. We wandelen langs de herinneringsplaatsen van Duitse oorlogsveteranen die bij de Slag om Arnhem betrokken waren.

Daarbij doorkruisen we de prachtige uiterwaarden van de Nederrijn bij Oosterbeek en het heuvelachtige dorp met de groene parken. Onderweg worden de persoonlijke belevenissen van de Duitse veteranen verteld.

U hoort de verhalen van jonge Arbeitsmänner van de Reichsarbeitsdienst 6/212. Het zijn de helpers van de Flakbatterie 1/591 en een soldaat van de Batteriebefehlsstelle die vlak voor de slag in de uiterwaarden verblijven. Ook een K1 en K4 van een zoeklicht, die in stelling bij Westervoort liggen, komen tijdens de tour aan bod. We horen het verhaal van een jonge soldaat die gedwongen bij de 9. SS-Panzer-Division Hohenstaufen in Zuid-Frankrijk en Normandië als verpleger aan de slag moet maar in Arnhem een gevechtstaak krijgt. Hij verliest zijn kameraden bij de spoorbrug van Oosterbeek en overleeft de gevechten zelf ternauwernood. Een andere soldaat kiest ‘vrijwillig’ voor de Waffen-SS en krijgt de opdracht om als schutter op een Jagdpanzer IV het hoofdkwartier van de geallieerden, Hotel Hartenstein, aan te vallen. Hij moet vluchten en beleeft een wapenstilstand bij het noodhospitaal De Tafelberg waar een Engelse para op zijn schoot sterft. De jonge Wehrmachtsoldaat van de 116. Panzer-Division Windhund krijgt onmiddellijk na de Slag om Arnhem een Himmelfahrtskommando. Hij ziet zijn kameraden sneuvelen en zelf raakt hij zwaar gewond.

De tour begint om 13.30 uur vanaf de ingang Airborne Museum in Oosterbeek Utrechtseweg 232. De kosten zijn per deelnemer €. 7,50 voor leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum en Arnhem 1944 Fellowship. (niet leden betalen € 10,00). Hierbij is inbegrepen: rondleiding met wandelingen onder leiding van Ingrid Maan, gids van “Between Dutch & Deutsch” en na afloop een consumptie in restaurant Schoonoord in Oosterbeek waar we napraten over de tour.

Deze tour is inmiddels vol!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vereniging Vrienden van het Airborne Museum p/a W.Boersma, tel/fax: 0318-639633 of per e-mail: info@vriendenairbornemuseum.nl