Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

In de voetsporen van de 1e Britse Airborne Divisie
10 september 2016

Deze tour is inmiddels volgeboekt

Op zaterdag 10 september 2016 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in Oosterbeek haar jaarlijkse battlefield tour per bus door Arnhem, Oosterbeek en omgeving met als onderwerp: “In de voetsporen van de 1e Britse Airborne divisie”.

De Slag om Arnhem was deel van de veel grotere operatie met de codenaam “Market Garden”. Tijdens deze operatie moesten drie Airborne divisies vanaf de Belgische grens bij Lommel tot Arnhem de bruggen over de diverse waterwegen veroveren waarna het 30e Britse Corps naar Midden-Nederland kon oprukken. Bij Arnhem mislukte de verovering van de brug over de Rijn.

Tijdens deze tour in Arnhem en Oosterbeek volgen we 1e Britse Airborne divisie,vanaf de landing- en droppingterreinen langs de opmarsroutes van de parachutistenbataljons naar de Rijnbrug. We bezoeken omgeving in Arnhem, het St Elisabeths’ Gasthuis, de wijk Lombok en de Rijnbrug om vervolgens te eindigen bij de omsingeling van de Airborne troepen rondom het hoofdkwartier in hotel Hartenstein en de gevechten rond de N.H. kerk in Oosterbeek-Laag. Ter afsluiting brengen we een bezoek aan de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

De tour begint om 09.00 uur vanaf de Talsmalaan naast het restaurant  Hartensteyn in Oosterbeek. De busrit wordt afgewisseld met korte wandelingen. Zowel in de bus als op verschillende plaatsen in het terrein geven gidsen uitleg over de gebeurtenissen in september 1944 en tonen u de sporen van deze gevechten die na ruim 70 jaar nog steeds te zien zijn. De tour geeft een goede indruk van de Slag om Arnhem.

De lunch wordt gebruikt in restaurant Schoonoord in Oosterbeek, op de plaats van het voormalige hotel Schoonoord, één van de hospitalen tijdens de slag. Om 17.00 uur zijn we weer in Oosterbeek terug.

De battlefield tour staat onder leiding van Wybo Boersma, oud-directeur van het Airborne Museum en gids van de International Guild of Battlefield Guides met medewerking van gidsen van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum.

De kosten zijn per deelnemer €. 25 voor leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum.  Niet leden betalen € 42,50). Hierbij is inbegrepen: rondleiding per tourbus met wandelingen, lunch en een speciaal vervaardigde gids met achtergrondinformatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vereniging Vrienden van het Airborne Museum p/a W.Boersma, tel/fax: 0318-639633 of per e-mail: w.boersma@wxs.nl of info@vriendenairbornemuseum.nl