Nederlands
English

Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Header 01

Battlefield tours Operatie Pegasus 1 en 2
15 & 29 oktober 2016

Het Platform Militaire Historie Ede organiseert een tweetal battlefield tours.

Op zaterdagmiddag 15 oktober 2016 met als onderwerp: Operatie Pegasus 1,

Op zaterdagmiddag 29 oktober 2016 met als onderwerp: Operatie Pegasus 2.

Onder leiding van twee in stijl geklede gidsen krijgt u eerst uitleg over de ontsnappings-operaties, waarbij het verzet uit Ede een grote rol heeft gespeeld. Op boeiende wijze vertellen zij wat zich in de donkere nadagen na de mislukte Slag om Arnhem heeft afgespeeld om zo veel mogelijk in vijandelijk gebied achtergebleven en ondergedoken Airborne militairen te helpen ontsnappen. Vervolgens nemen zij u mee in historische voertuigen uit WO-2 langs een aantal markante plaatsen. Een deel van de route wordt vervolgens te voet afgelegd.

De battlefield tours starten om 13.00 uur bij het Platform Militaire Historie op de voormalige Prins Mauritskazerne te Ede. De kosten bedragen 40,- per persoon. Voor dit bedrag krijgt u een informatiebrochure, wordt u vervoerd in oude militaire voertuigen uit WO-2 en nuttigt u na afloop een warme maaltijd in stijl in de Edese Heidebrouwerij.

Na de dramatische afloop van de Slag om Arnhem blijken zich verspreid over de omgeving van Arnhem en op de Veluwe nog enkele honderden Britse militairen verborgen te houden. Sommigen zijn verkeerd gedropt en hebben geen kans gezien de eigen linies te bereiken. Anderen hebben tijdens de gevechten het contact met de eigen troepen verloren. Weer anderen zijn na enigszins hersteld te zijn gewoon weggelopen uit de hospitalen of ontsnapt uit krijgsgevangenschap. Geen van hen heeft kunnen deelnemen aan de evacuatie in de nacht van 25 op 26 september, allen proberen uit handen van de Duitse bezetter te blijven.
Al deze Britse militairen worden geleidelijk aan door het Nederlandse verzet gevonden en verzorgd. In de nacht van 22 op 23 oktober wordt er een grote ontsnappingsoperatie opgetuigd, waarbij 138 mannen het bevrijde zuiden van Nederland weten te bereiken. Deze operatie wordt bekend onder de naam Pegasus 1. Een tweede poging, operatie Pegasus 2, eindigt in de nacht van 17 op 18 november 1944 in een jammerlijke mislukking.

Voor beide Battlefield tours kan men zich aanmelden via de website www.platformmhe.nl.

Hier vind u ook informatie, foto's en video's van eerdere Battlefield tours